Linkuri accesibilitate

Lupte intense la marginea orașului Donețk


Lupte intense au fost raportate în jurul localității Piski din estul Ucrainei, la aproximativ 10 kilometri nord-vest de orașul Donețk.

„Este cald în Pisky”, scria Danil Bezsonov, un membru al grupului separatist susținut de Rusia care se autointitulează Republica Populară Donețk, pe Telegram la începutul zilei de 11 august. „Orașul este al nostru, dar au rămas focare de rezistență dispersate în nordul și vestul său”.

Oficialii ucraineni susțin că trupele lor controlează, în continuare, orașul. Consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a declarat într-un interviu că forțele rusești au încercat o ofensivă în Piski „fără succes”. Cele versiuni nu au putut fi deocamdată verificate.

După ce a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, Moscova a încurajat mișcările separatiste în zone din regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei, cunoscute colectiv sub numele de Donbas.

Guvernatorul susținut de Kiev al regiunii Luhansk, Serhi Haidai, a declarat într-un interviu din 10 august că Rusia și-a întărit forțele în zonă, inclusiv prin trimiterea unui număr mare de mercenari din gruparea Vagner, o companie privată de securitate cu legături strânse cu Kremlinul.

De asemenea, la 10 august, au avut loc bombardamente intense în regiunea Dnipropetrovsk. Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, a acuzat forțele rusești că lansează atacuri din zonele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie fără să-și facă probleme deoarece știu că Ucraina nu poate riposta fără a risca o catastrofă ecologică.

XS
SM
MD
LG