Linkuri accesibilitate

Mai multe țări și organizații europene s-au înțeles să reducă poluarea cu plastic


Treisprezece țări europene și zeci de companii s-au angajat vineri să folosească mai puțin plastic și să recicleze mai mult, decizie pe care organizațiile nonguvernamentale o consideră de bun augur, dar care nu substituie reglementările guvernamentale care ar trebui luate în privința poluării cu plastic.

Olanda, Franța și Danemarca se află în fruntea „Pactului european împotriva plasticului”, semnat de două dintre cele trei regiuni ale Belgiei și de o serie de firme, inclusiv firma germană de produse chimice Henkel și rafinăria finlandeză de petrol Neste.

Semnatarii pactului se angajează să producă ambalajele din plastic „reutilizabil acolo unde este posibil și în orice caz reciclabile” până în 2025, crescând în acest timp capacitatea de colectare, sortare și reciclare a materialelor plastice cu 25 de puncte procentuale. Semnatarii își propun să producă cu cel puțin 20% mai puțin plastic virgin - adică materiale plastice recent fabricate fără materiale reciclate - până în 2025. Companiile vor urmări să folosească cel puțin 30% materiale reciclate în produsele și ambalajele lor până în 2025.

„Dacă dorim să abordăm problema schimbărilor climatice, trebuie să privim dincolo de energie, la materiale. Trebuie să începem să tratăm plasticul ca materie primă de valoare și să-l păstrăm în afara oceanelor noastre", a declarat ministrul olandez pentru mediu, Stientje van Veldhoven.

ONG-urile au salutat acordul, dar au spus că nu vor scădea presiunea exercitată asupra guvernelor. „Pactul se bazează pe voința fiecărei părți astfel că nu poate fi considerat de fel ca un substitut al unor măsuri serioase de reglementare în privința materialelor plastice și ambalajelor cu o singură utilizare", a spus Delphine Levi Alvares, de la Zero Waste Europe.

UE va interzice paiele de plastic, tacâmurile și farfuriile de unică folosință până în 2021, pentru a bloca astfel aruncarea lor în mediul natural. Săptămâna viitoare, Uniunea va dezvălui un plan de „economie circulară” pentru a reduce deșeurile în sectoare precum plasticul și construcțiile. Cercetătorii estimează că lumea a produs peste 8,3 miliarde de tone de materiale plastice virgine (nereciclate). Doar 9% din acestea au fost reciclate, 79% ajungând în gropi de gunoi sau în mediul natural, iar restul a fost incinerat.

XS
SM
MD
LG