Linkuri accesibilitate

„Maia Sandu, discurs fabulos la constituirea noului Parlament” (Aktual24.ro)


Revista presei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Pentru jurnaliștii de la aktual24, discursul susținut de Maia Sandu în prima ședință a Parlamentului de la Chișinău a fost unul „fabulos”. Deși cuvântarea apare transcrisă, sunt scoase în vedetă câteva pasaje. Iată unul: cetățenii, a spus Maia Sandu, „au avut ințelepciunea să creadă în existența oamenilor onești, în pofida manipulării și corupției omniprezente.

Ei au crezut și au votat...

Acum e datoria noastră să muncim pentru a le realiza asteptările”.

Site-ul digi24.ro informează despre suma de 300.000 de euro pentru implementarea de proiecte în sprijinul societăţii civile şi al presei independente, plătită de Ministerul Afacerilor Externe prin European Endowment for Democracy imediat după vizita ministrului Bogdan Aurescu la Chişinău. De asemenea, România ia în calcul un nou program de asistenţă financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova, care va înlocui vechiul acord, în valoare de 100 de milioane de euro, expirat în martie, fără a fi finalizat”, anunță veridica.ro.

Triumful forțelor democratice proeuropene din Republica Moldova (victorie cu majoritate) este prezentat de Magda Grădinaru pe spotmedia.ro ca un binevenit cadou făcut de mica țară de peste Prut Uniunii Europene. „Este exact povestea de care Uniunea Europeană are nevoie. (…) (Ea) își poate relua rolul pozitiv pe care a vrut să-l joace încă de la întemeiere”. Jurnalista observă că strategia adoptată de Bruxelles a fost aproape la unison cu cea a României: mesaje atent cumpănite în timpul campaniei electorale (în care s-a evitat sistematic tema geopolitică), dar atitudine și ton mult mai energice imediat după aflarea rezultatului.

Editorialistul publicației Newsweek România Mircea Marian îl critică pe președintele american Joe Biden pentru a fi „predat Ucraina Rusiei”. E vorba despre acordul la care au ajuns la Washington Statele Unite și Germania în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2.

„Când va funcționa Nord Stream 2, scrie Marian, autocratul de la Kremlin va putea lăsa Kievul în frig, fără să piardă banii din exporturile extrem de valoroase către țări bogate, precum Germania”. Asigurările date Ucrainei în acest context de către germani și americani sunt considerate în articol „ridicole”. Pentru că „Semnalul dat de Biden este prost pentru toată Europa de Est, care vede la Casa Albă un președinte slab, care vorbește foarte agresiv, dar este incapabil să acționeze în fața Rusiei”.

Numeroase comentarii discută bătălia nefiresc de lungă dintre candidații lberali la șefia partidului. Dan Tăpălagă (G4Media) consideră că actualul premier Florin Cîțu nu reușește să-și convingă colegii de partid să-l voteze pe el ca președinte. Tot Ludovic Orban este mai simpatizat în țară. Florin Cîțu, arată Tăpălagă, e flancat de figuri nepotrivite cu programul pe care-l susține și, în plan uman, se dovedește ingrat față de contracandidatul său.

Una peste alta, partidul pierde procente...

Dacă nu-și va găsi rapid un lider puternic, riscă să piardă în cele patru runde de alegeri din 2024.

Cristian Preda se ocupă de același subiect pe blogurile Adevărul. Confruntarea mult prea lungă dezvăluie culisele nu tocmai onorabile ale PNL (ca și ale altor partide românești). Dar mai ales scoate în mod imprudent în față o așa-zisă cutumă : șeful guvernului trebuie să fie și șeful partidului. Cristian Preda reamintește că e taman pe dos : șeful partidului devine premier dacă a câștigat alegerile sau a reușit să facă o coaliție de guvernare.

XS
SM
MD
LG