Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Experiența Lituaniei de transformare democratică este un exemplu pentru Republica Moldova


Președinții Maia Sandu și Gitanas Nauseda

Experiența Lituaniei de transformare democratică și economică profundă rămâne un exemplu elocvent de bune practici pentru Republica Moldova. Moldova își dorește continuarea colaborării cu Lituania în domeniul securității și apărării, mai ales apărării de riscuri, și combaterea dezinformării, unde experiența Lituaniei ne poate fi foarte utilă, a declarat președinta Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă susținut cu omologul său lituanian, Gitanas Nauseda, care efectuează o vizită oficială la Chișinău în perioada 13-14 mai, informează agenția IPN.

Maia Sandu a a mai spus că Moldova poate conta pe sprijinul autorităților lituaniene în organizarea votării cetățenilor moldoveni din Lituania la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de pandemie. Totodată, șefa statului moldovean a mulțumit Lituaniei pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în toți anii de independență, pentru încurajarea și inspirarea transformării democratice, în pofida provocărilor interne și externe.

La rândul său, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a remarcat că, în 1990, Lituania și-a declarat independența, Moldova a fost prima țară care a recunoscut-o, chiar dacă era în componența Uniunii Sovietice, lucru pe care Lituania nu-l va uita niciodată. „Sprijinim cursul spre Europa al Moldovei, pentru că e vorba de un parcurs pe care l-au avut și cetățenii lituanieni și a fost un parcurs de succes”, a spus Gitanas Nauseda, astăzi, la Chișinău.

La inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, Guvernul Lituaniei va aloca 200.000 de doze de vaccin partenerilor din est – Moldovei, Ucrainei și Georgiei.

Potrivit ministrului afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, Lituania este gata să împartă vaccinurile care salvează viețile cu partenerii Uniunii din Est. Coordonarea tehnică va fi asigurată imediat pentru a se asigura că primele doze de vaccin ajung cât mai curând posibil.

„Astăzi avem ocazia să demonstrăm solidaritatea lituaniană. Aș dori în mod special să subliniez situația din Ucraina. Țara a abordat simultan două provocări: pandemia și agresiunea militară a Kremlinului. Procesul de vaccinare în țările Uniunii Europene este rapid și lin, dar nu suntem în siguranță până când și vecinii noștri sunt în siguranță”, a spus Landsbergis.

Lituania intenționează să aloce 100.000 de doze de vaccin Ucrainei, 15.000 Georgia și 11.000 Moldova până în septembrie. Potrivit Landsbergis, Lituania va confirma acum cantitatea de doze de vaccin care urmează să fie administrate în timpul verii: „Dacă situația va permite, vom revizui această decizie. Partenerii noștri au nevoie de multe doze de vaccin. Sperăm că alte state membre ale UE vor urma exemplul Lituaniei și vor ajuta tarile din cadrul parteneriatului Estic”, se arata în declarația externelor lituaniene.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG