Linkuri accesibilitate

Maia Sandu rămâne „pionul central” al anticipatelor (Vlad Țurcanu/podul.ro)


Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

„Alegerile parlamentare din R. Moldova: o afacere politică imposibilă fără Maia Sandu” este analiza semnată pe podul.ro de comentatorul Vlad Ţurcanu care observă că inamicii politici ai președintei, în special socialiștii, au nominalizat-o pe Maia Sandu ca țintă electorală făcând astfel, fără să vrea, un serviciu forțelor pro-europene. „Astfel ei distrag atenția publicului de la slăbiciunile concurenților lor direcți de la PAS, care încă se resimt după despărțirea formală de liderul și mentorul lor… O nouă confruntare la scenă deschisă cu Maia Sandu le reduce dramatic socialiştilor șansele să se pună pe picioare, după cele două înfrângeri consecutive: la alegerile prezidențiale de toamna trecută și în timpul recentei crize constituționale”. Vlad Ţurcanu concluzionează că o reeditare a confruntării dintre Maia Sandu, ca locomotivă electorală nedeclarată a PAS, și tabăra reprezentată de Dodon, Voronin, Plahotniuc și Șor, ar produce în societatea moldovenească și în diaspora mobilizarea de care au nevoie forțele pro-europene pentru a fructifica la alegerile parlamentare oportunitatea de revenire a R. Moldova la modelul occidental de dezvoltare.

Analistul politic român Iulian Chifu scrie în editorialul său de pe deschide.md că bătălia electorală din R. Moldova este pentru mulți oameni politici din vechea gardă o bătălie pe viață și pe moarte. „Ei sunt dispuși să arunce cu bani și să utilizeze toate mijloacele pentru a câștiga alegerile sau măcar pentru a bloca formarea unui guvern sau ajungerea la putere deplină a actualelor forțe care au susținut alegerea Președintelui Maia Sandu și care susțin actualul partid pro-prezidențial”. Chifu mai notează că în această bătălie se vor folosi cele mai murdare arme aflate la dispoziția vechiului regim… se vor utiliza toate instrumentele posibile pentru stoparea mersului natural al preluării depline a puterii, întrucât „alegerile din 11 iulie reprezintă un punct de întoarcere fără egal. Se joacă un mandat de 8 ani al reformării R. Moldova și repunerii pe șinele mersului corect. Totul împotriva continuării deraierii deja suferite și a pașilor puternici înapoi ai sistemului actual, ce nu poate fi schimbat doar de voința unui singur om. Fie el și Președintele R. Moldova. De aceea, reziliența și decizia aparțin politicului, întregii societăți, tuturor cetățenilor”, conchide Iulian Chifu.

În comentariul său săptămânal de pe ipn.md Victor Pelin notează că speculațiile privind pericolele aflării R. Moldova sub influență străină, alimentate de Blocul electoral al comuniștilor şi socialiștilor, sunt distorsionate grav. „De aproximativ 30 de ani de zile 15 la sută din teritoriul suveran al R. Moldova se află sub controlul unui regim separatist, susținut în mod deschis de Federația Rusă, ale cărei trupe se află ilegal pe teritoriul țării. O influență externă similară a Rusiei o regăsim în Georgia și Ucraina, care au pierdut părți substanțiale din teritorii suverane. Pe de altă parte, niciuna din țările aflate temporar, după cel de al Doilea Război Mondial, sub influența Occidentului, inclusiv a SUA, nu și-a pierdut suveranitatea. Dimpotrivă, acestea și-au consolidat suveranitatea, dezvoltându-se impetuos din punct de vedere social-economic”, scrie comentatorul. El consideră că R. Moldova are nevoie, temporar, de suportul partenerilor de dezvoltarea din Uniunea Europeană și SUA pentru a se moderniza și a-și găsi nișa sa economică alături de UE. „Alternativa acestei căi de dezvoltarea este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Economică eurasiatică unde se falsifică alegerile, se încalcă grav drepturile cetățenești și au loc războaie și conflicte armate”, concluzionează Victor Pelin.

TVR Moldova informează că mai mulți aleşi locali din diverse regiuni ale ţării reclamă în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie presiuni din partea organelor de control şi de anchetă, inclusiv din partea Ministerului de Interne, CNA şi inspectorilor fiscali. Într-un apel lansat de Congresul Autorităţilor Locale se spune că „aleşii locali îşi exprimă profunda îngrijorare şi indignare faţă de acţiunile autorităţilor statului care, în perioada electorală, au iniţiat şi realizează o serie de controale la indicaţia unor concurenţi electorali, în privinţa deja a zeci de primari şi aleşi locali”. În document se mai precizează că instituţiile statului sunt folosite din nou ca instrumente în lupta cu primarii incomozi. Congresul Autorităţilor Locale cere, între altele, includerea acestui subiect pe agenda Consiliului Suprem de Securitate; stoparea tuturor acţiunilor de intimidare şi presiune asupra primarilor şi administraţiei publice locale şi suspendarea imediată a tuturor controalelor până la finalizarea campaniei electorale, în special a celor iniţiate la indicaţia unor concurenţi electorali.

TV8.md informează că mai multe organizaţii neguvernamentale membre ale Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte au înaintat un demers CEC în care solicită, între altele, asigurarea funcționalității camerelor video în ziua votării, de la demararea operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării. Se mai solicită accesul observatorilor acreditați la aceste înregistrări video. Totodată, organizaţiile semnatare cer autorităţii electorale să adopte o hotărâre prin care să se prevină transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor anticipate.

Ziarul de Gardă rezumă reacția Asociației Judecătorilor din R. Moldova care critică revocarea lui Vladislav Clima din funcţia de şef al Curţii de Apel Chişinău de către preşedinta Maia Sandu. „Ne exprimăm dezacordul cu modul în care a fost revocat anticipat mandatului președintelui Curții de Apel Chișinău, catalogând această acțiune ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului”, se spune în comunicatul Asociaţiei care este condusă de Vladislav Clima. În document se mai spune că revocarea lui Clima ar fi „ilegală și abuzivă” şi că „revocarea unilaterală de către Președintele R. Moldova cu neglijarea Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă încă o mostră de eludare a principiilor fundamentale ale statului de drept privind separarea puterilor în stat și cel al independenței justiției”. În articol se aminteşte că Maia Sandu a anulat vineri, 28 mai, decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, menționând că „Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție”.

Unimedia.info inserează opinii ale mai multor juriști despre decizia Maiei Sandu de a-l revoca pe Vladislav Clima de la şefia Curții de Apel Chișinău. „O persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, inclusiv, dacă prevede legea, și în condițiile în care a fost desemnată ilegal, însă nu se anulează actul juridic prin care a fost desemnat, ci se emite un nou act de eliberare din funcţia respectivă, ca fiind o persoană, care a fost desemnată ilegal în această funcție. Cu atât mai mult că persoana concretă deja a îndeplinit anumite atribuții de serviciu și a produs câteva consecințe, inclusiv juridice, care au fost adoptate nu atât de persoana vizată, cât de funcția pe care o deținea persoana vizată”, opinează avocatul Gheorghe Malic. Un alt avocat, Iurie Mărgineanu, întreabă în context „de ce acum a avut loc revocarea lui Clima de la CA Chișinău, practic în plină campanie electorală?” şi „de ce partenerii de dezvoltare tolerează încălcarea gravă a independenței puterii judecătorești?”. Juristul face similitudini între acest episod şi cel recent în care s-a încercat retragerea președintei Curţii Constituţionale. Juristul Pavel Midrigan susține că decretul şefei statului va fi contestat în instanțele de judecată, „ca puterea judecătorească să-și spună cuvântul său referitor la legalitatea hotărârilor organelor sale de conducere și să dea un semnal clar altor puteri referitor la dreptul discreționar al puterii judecătorești”.

Politologul Dionis Cenuşă îşi dedică analiza de pe ipn.md „trio-ului asociat pan-european” înființat de Moldova, Ucraina şi Georgia pentru a avansa integrarea europeană. „Trio-ul Asociat reprezintă, pe de o parte, produsul implementării Acordului de Asociere, iar, pe de alta, rezultatul diferențierii geopolitice tot mai aprofundate în interiorul Parteneriatului Estic”, notează autorul precezând că această nouă inițiativă riscă să întâmpine unele dificultăți interne și provocări externe. „Deficiențele din politica internă se pot răsfrânge asupra eficienței coordonării acțiunilor Trio-ului în raport cu UE. În același timp, coalizarea acestor state le poate transforma într-o țintă comună a acțiunilor rusești. Adițional, dacă acesta este înțeles greșit, Trio-ul poate genera nedumeriri în rândul celorlalți membri ai PaE, soldat cu descreșterea interesului față de PaE, în general”, explică politologul. El mai precizează că elementul slab al Trio-ului este Moldova, unde „forțele politice pro-ruse (Partidul Socialiștilor) au sugerat deja că inițiativa trebuie abandonată, din cauză vectorului geopolitic al Georgiei și Ucrainei, care de asemenea include aderarea la NATO”. Dionis Cenuşă recomandă, între altele, o sincronizare maximală a vitezei și calității procesului de integrarea europeană în cele trei ţări asociate. „Pentru ca Trio-ul să funcționeze în conformitate cu obiectivele indicate în memorandum, acesta trebuie să prevină riscurile legate instabilitatea politică frecventă ce lasă amprentă pe reformele dedicate integrării europene. Concomitent, statele Trio-ului sunt nevoite să comunice eficient și persuasiv cu UE pentru a instituționaliza inițiativa dată în continuare”.

XS
SM
MD
LG