Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Trebuie să câștigăm aceste alegeri, să schimbăm această guvernare, să facem dreptate oamenilor!” (VIDEO)


Maia Sandu: Diaspora obține nu doar un mandat, ci poate să influențeze rezultatul final
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:46 0:00

Maia Sandu: Diaspora obține nu doar un mandat, ci poate să influențeze rezultatul final

Un interviu cu lidera Blocului electoral ACUM care s-a angajat să reprezinte Diaspora moldovenească în viitorul Parlament.

Maia Sandu răspunde întrebărilor lui Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:58 0:00
Link direct

Europa Liberă: În condițiile în care se discută despre reprezentarea unor grupuri de alegători, Dvs. ați ales să reprezentați diaspora. Sunt niște interese specifice, pe care trebuie să le reprezentați în Parlamentul moldovean, ori cei care vă contestă dreptul de a-i reprezenta, în special de prin diasporă, consideră că ei știu mai bine decât Dvs. care sunt problemele și ei ar reprezenta sau ar apăra interesele lor mai eficient.

Maia Sandu: „Sunt și interese specifice, și este și un interes comun. Și interesul comun principal de la care pornim este că trebuie să câștigăm aceste alegeri, să schimbăm această guvernare, să facem dreptate oamenilor, să construim un sistem judiciar independent, să avem o economie puternică care funcționează după regulile economiei de piață, nu ale bandiților, să dezvoltăm instituții ale statului puternice, care să ne protejeze și de riscurile externe, dar și de problemele interne ș.a.m.d. Acesta este obiectivul principal mare și când vorbim de diasporă, atunci știm că o mare parte dintre cetățenii Republicii Moldova locuiesc anume în țările din Europa de Vest.

Am văzut o participare masivă la alegerile prezidențiale și chiar dacă această guvernare a încercat să diminueze importanța votului diasporei, diaspora totuși obține nu doar un mandat în circumscripție, ci poate să influențeze numărul de mandate pe listă. Pentru asta e important să mobilizăm oamenii la vot, să avem un candidat cu care putem să mobilizăm un număr mai mare la vot.

Evident, în afară de acest obiectiv mare și important pentru toți – și pentru cei de aici, și pentru cei din diasporă, pentru că toți își doresc ca în Republica Moldova lucrurile să se schimbe spre bine – există și anumite probleme specifice ale cetățenilor care sunt peste hotare, care trebuie și ele reprezentate, propuse soluții în următorul Parlament pentru a face viața oamenilor de acolo mai ușoară.

Și aici vorbim de tot felul de acorduri bilaterale în raport cu problema pensiilor, aici vorbim despre ușurarea acestor transferuri bănești, aici vorbim despre crearea condițiilor pentru cei care vor să revină acasă ca să poată să-și deschidă afaceri, despre anumite proiecte în care statul ar putea să contribuie atunci când revin acasă oamenii care au muncit peste hotare și vor să deschidă o afacere, statul ar putea să dea o mână de ajutor. Sunt mai multe lucruri care vin împreună.”

Maia Sandu: Diaspora obține nu doar un mandat, ci poate să influențeze rezultatul final
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:46 0:00

Europa Liberă: De ce Dvs. considerați că sunteți cea mai indicată să atrageți voturile de acolo?

Maia Sandu: „Pentru că în situația în care am participat la alegerile prezidențiale și am fost expusă mai mult decât alți oameni, inclusiv oameni din diasporă, și sunt foarte mulți oameni merituoși acolo, în diasporă, eu, datorită faptului că am participat în campania prezidențială, sunt mai cunoscută și credem noi că putem să mobilizăm astfel un număr mai mare de oameni la vot. Cum spuneam, diferența poate fi de câteva mandate, de poate cinci sau chiar șase mandate, dacă diaspora va ieși într-un număr mare la vot.”

Europa Liberă: Deci, dacă înțeleg eu corect, în bateria Dvs. a rămas suficientă încărcătură de la prezidențiale, or altul ar începe de la zero?

Maia Sandu: „Corect!”

Europa Liberă: Acum să vă întreb altfel. E multă discuție despre eficiența muncii parlamentare, că odată cu acest referendum pe care înțeleg că dvs. o să-l ignorați, formațiunea pe care o reprezentați, dar inițiatorii referendumului vor să obțină cu tot dinadinsul ca, eventual într-un viitor, deputații să fie retrași, dacă nu vor fi eficienți. Acum, chiar dacă nu aveți o participare la referendum, vă rog să-mi spuneți: ce înseamnă să fie munca deputatului eficientă tocmai în raport cu o circumscripție uninominală, pentru că, așa cum inițiatorii referendumului spun, trebuie să ai grijă de ceea ce vor alegătorii din circumscripție, or asta ar însemna în detrimentul altor circumscripții? Tai din antereul lui Arvinte, tai din buget să le faci dreptate într-o circumscripție și-i lași dezgoliți pe alții sau nu?

Maia Sandu: „În genere, eu cred că această discuție despre referendum este una falsă și are ca obiectiv să deplaseze discuția de la cel mai important obiectiv al acestor alegeri, și anume schimbarea guvernării, dar dacă este să vorbim despre lucruri specifice, mă întreb: cine decide dacă un deputat își face treaba bine sau nu? Trebuie să decidă doar cetățenii la alegeri. Asta spune Constituția.

Pentru că dacă își imaginează Plahotniuc că lucrurile, și asta cred că își imaginează el, că vor funcționa în felul în care o să vină el și o să impună mai mulți oameni să semneze pentru demiterea unui deputat care este incomod, care nu se supune ordinelor lui sau altcuiva de tipul lui, da, noi am văzut că ei pot să culeagă semnături prin constrângere și prin hărțuire sau o să se meargă prin instanțe și dacă avem o instanță corectă e un lucru, dacă avem o instanță controlată de o persoană politică sau alta, cine decide? Deci, altă persoană politică decide în raport cu ceilalți membri ai Parlamentului. E o prevedere neconstituțională.

Acești oameni care acum o promovează au promis să facă

Noi zicem să nu ne pierdem timpul, să nu ne pierdem energia discutând acest referendum, pentru că obiectivul principal al acestor alegeri este schimbarea guvernării...

acest lucru și atunci când au încercat să introducă inițial sistemul electoral, asta era argumentul de bază, momeala de bază prin care încercau să obțină sprijin de la populație, după care atunci când s-a aprobat sistemul electoral nou, am văzut că această prevedere a dispărut. E o minciună.

De asta noi zicem să nu ne pierdem timpul, să nu ne pierdem energia discutând acest referendum, pentru că obiectivul principal al acestor alegeri este schimbarea guvernării și nu discuții sterile despre inițiative pe care această guvernare nici nu cred că intenționează să le facă.”

Europa Liberă: Da. Chiar dacă e sterilă discuția, eu vreau totuși să obțin o minimă limpezire a criteriilor eficienței muncii deputatului, pentru că, dacă veți fi aleasă în circumscripția uninominală reprezentând un grup, un eșantion, și Dvs. veți fi pusă în situația să țineți în balanță, în echilibru interesele circumscripției uninominale cu interesele naționale. Și atunci, eu chiar vreau să obțin acum de la inițiatorii acestor reforme lista de criterii. Cum va fi măsurată munca?

Maia Sandu: „Nu există asemenea criterii. Criteriile în toată lumea democratică sunt următoarele: am mers în campanie, am făcut niște angajamente foarte clare și oamenii trebuie să ne judece în funcție de progresul pe care l-am făcut în îndeplinirea acestor angajamente. Și în mare, eu nu văd o problemă în sensul în care și cei din diasporă pe circumscripția pe care eu candidez, și cei de acasă au foarte multe obiective comune, cum am zis, toată lumea își dorește ca aici lucrurile să se schimbe spre bine și da, pentru oamenii din diasporă sunt subiecte specifice pentru care deputatul ales trebuie să contribuie la rezolvarea acestor probleme.”

Europa Liberă: Adversarii politici pe care îi aveți în față vă bat la capitolul acțiuni concrete. Iată, ei au făcut drumuri, au reparat, au dat 600 de lei supliment și lucrurile astea, s-ar părea, în unele cazuri și în unele locuri, funcționează foarte bine. Vezi localitatea numită Orhei; prind la oameni asemenea gesturi. Dvs. evident că nici nu aveți cum să intrați în competiție cu mașinăria asta, dar totuși ce replică aveți?

Maia Sandu: „Acțiunile concrete ale noastre pot fi evaluate pornind de la experiența de la Ministerul Educației, a celor care au avut ocazia să fie într-o funcție publică odată, în rest, această guvernare nu face lucruri pentru oameni din banii proprii. Această guvernare, după ce a uzurpat puterea, pentru că nimeni nu le-a oferit puterea pe cale democratică sau cel puțin nu le-a oferit într-o măsură atât de mare puterea și această guvernare, după ce a uzurpat puterea, a preluat administrarea banilor publici și așa administrează banii publici.

Acum noi spunem că-i administrează foarte prost. În primul rând, pentru că o parte din acești bani publici îi fură și, în al doilea rând, pentru că o altă parte a acestor bani publici îi administrează ineficient, pentru că putem să vorbim despre calitatea acestor drumuri, care se repară acum cu noroi și cu zăpadă în două și peste o lună deja apar gropi în aceste drumuri. Deci, eu ca cetățean nu-mi doresc ca banii plătiți din impozite să fie irosiți în asemenea hal. Eu îmi doresc drumuri care să își păstreze calitatea timp de zeci de ani, cel puțin. Nu se compară lucrurile în forma asta, deci avem niște oameni care stau cu mâna pe bugetul public și-l folosesc așa cum îl folosesc, nu investesc din banii proprii și mai avem un caz la Orhei, și nu doar la Orhei, unde oamenii au furat, deci există material probatoriu la Procuratură, în instanțele de judecată și o parte din banii ăștia pe care i-au furat, o mică parte din banii pe care i-au furat îi folosesc pentru oferirea pomenilor electorale. Cred că marea majoritate a oamenilor înțeleg în ce bază trebuie să evalueze o persoană sau alta și ceea ce spunem noi este că odată ajunși la putere o să administrăm corect banul public și eficient și o să punem punct tuturor schemelor de corupție.”

Europa Liberă: Dar oamenii ăștia care împart, cum spuneți Dvs., pomeni sau dau cadouri, de fapt, sunt aclamați. Dvs. spuneți că ei înțeleg corect, noi îi vedem, cel puțin la televizor, că ei sunt foarte entuziasmați, că spun „da, a furat, dar ne-a dat și nouă”. Dvs. cum lucrați cu aceștia?

Maia Sandu: „Nu toată lumea crede astfel. Da, din păcate, sunt oameni aduși într-o stare de sărăcie atât de dramatică, încât unii dintre ei spun că „da, înțelegem că sunt niște hoți,

Contez pe contribuția tuturor cetățenilor care nu se lasă cumpărați cu pomeni și care nu se lasă manipulați de propaganda enormă cu care ne confruntăm...

dar ne dau și nouă”. Noi totuși sperăm că numărul acestor oameni nu este foarte mare și contăm și pe ajutorul celorlalți cetățeni care își doresc să nu trăiască într-o societate în care se discută în felul acesta: „da, ne-au furat, dar ne-au întors puțin înapoi”, pentru că eu nu cred că putem să ne mulțumim cu așa ceva și eu contez pe contribuția tuturor cetățenilor care nu se lasă cumpărați cu pomeni și care nu se lasă manipulați de propaganda enormă cu care ne confruntăm.

Fiecare să facă un mic efort și să explice lucrurile, pentru că cu toții o să ne asumăm niște consecințe, dacă propaganda și cumpăratul de voturi vor avea efecte mari. În același timp, există niște instituții ale statului care ar trebui să-și îndeplinească sarcinile și ar trebui să oprească aceste practici despre care vorbiți Dvs.”

Europa Liberă: În ce măsură aveți încredere în observatorii străini, în special, și cei locali că vor veghea corectitudinea acestui scrutin?

Maia Sandu: „În primul rând, avem noi observatori și o să avem observatori în toate secțiile de votare și suntem siguri că n-o să permitem să treacă abuzuri neobservate, neraportate, dar contăm și pe rapoartele făcute de către observatorii independenți și cei internaționali, în special, pentru că la aceste alegeri numărul observatorilor internaționali va fi mai mare decât la oricare alte alegeri. Cel puțin, astea au fost promisiunile pe care le-am auzit și la Washington, și la Bruxelles și contăm foarte mult pe rapoarte echidistante.”

Europa Liberă: Dar fraudele nu se fac în ziua alegerilor, sigur că falsificările atunci se fac, dar până la campanie sau în timpul campaniei se fac adevăratele mișmașuri. Ceea ce s-a întâmplat până acum e deja de un dosar sau încă nu?

Maia Sandu: „Bineînțeles! Și noi și astăzi am vorbit despre intimidări, despre încălcări comise de către angajații statului în consiliile electorale, despre presiunile pe care le pun reprezentanți ai organizațiilor publice locale și naționale. Știm că există misiuni pe termen lung, nu misiuni pe termen scurt, misiuni pe termen lung ale organizațiilor internaționale, care deja colectează această informație, deci lucrează în diferite raioane din țară și pregătesc aceste rapoarte.”

Europa Liberă: Dar Partidul Democrat spune că nu vine din centrul lor de comandă, nu ei sunt cei care se fac vinovați de toate aceste lucruri?

Maia Sandu: „Partidul Democrat și-a asumat guvernarea fără ca nimeni să-l roage să facă acest lucru și este responsabil de absolut toate lucrurile care se întâmplă în această campanie, indiferent dacă se întâmplă la Nisporeni, dacă se întâmplă la Ștefan Vodă, la Cahul, într-o localitate mai mică sau mai mare. Partidul Democrat este responsabil de organizarea corectă și liberă a acestor alegeri și trebuie să-și asume această responsabilitate.”

Europa Liberă: Adică chiar dacă niște voluntari o fac pe cont propriu, a priori, cum spun francezii, este în responsabilitatea guvernării?

Maia Sandu: „Bineînțeles, pentru că atunci când guvernarea nu ia măsuri când se întâmplă un caz, al doilea, al treilea evident că această situație invită alți infractori, dacă pot să le spun așa, să continue cu aceste practici abuzive, de exemplu, când sunt atacați oameni care colectează semnături pentru un contracandidat al guvernării. Mai mult decât atât, din lucrurile pe care le auzim noi de la colegii noștri, Partidul Democrat, dimpotrivă, dă ordine prin care spune: faceți tot ce vreți, ce puteți, pentru că noi o să vă apărăm.”

Europa Liberă: În câteva zile avem de gând să-l evităm pe fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a dat cele șase adrese Legislativului și a recomandat ce anume trebuie reparat după precedentul scrutin parlamentar, să-l întrebăm, din punctul dânsului de vedere, dacă s-a făcut sau nu. Vocile importante de la CEC spun că totul s-a reparat. Pe mine mă interesează punctul Dvs. de vedere, dacă în special adresa vizând implicarea Bisericii și disponibilitatea judecătorilor sau a sistemului judecătoresc de a interveni foarte rapid în litigii în timp util, astfel încât în campanie să fie rezolvate fără tărăgănări.

Maia Sandu: „Nu știu care va fi evaluarea fostului președinte al Curții Constituționale, eu o să vă spun, din punctul meu de vedere, nu s-a întreprins absolut nimic, dimpotrivă vedem slujitori ai Bisericii care colectează semnături pentru candidații Partidului Democrat și o parte a Bisericii se implică

Vedem că nu s-a făcut nimic în raport cu asigurarea condițiilor de vot pentru cetățenii noștri din afara țării...

în procesul electoral, chiar dacă legea spune altceva. Noi am văzut ce s-a întâmplat în vară cu anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău, cu folosirea ilegală a instanței de judecată, deci nu putem să vorbim aici despre corectarea situației.

Noi vedem că nu s-a făcut nimic în raport cu asigurarea condițiilor de vot pentru cetățenii noștri din afara țării, guvernarea încă nu a luat o decizie în raport cu numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, dar guvernarea a transmis mai multe mesaje prin care spune că nu va mai permite oamenilor care au pașapoarte expirate să voteze, lucru care a fost întotdeauna justificat de Comisia Electorală Centrală la toate alegerile precedente, spunând că lipsa unui act expirat nu poate fi un impediment pentru ca omul să-și exercite dreptul la vot.

Iată acum lucrurile s-au schimbat în logica Comisiei Electorale Centrale, deci eu cred că, dimpotrivă, Parlamentul nu a făcut nimic, iar prin schimbarea sistemului electoral, prin actele normative care au fost aprobate, dimpotrivă, procesul a devenit mult mai puțin transparent și mai puțin democratic.”

Europa Liberă: De ce are altă logică CEC-ul și nu mai acceptă pașapoarte expirate pentru vot?

Maia Sandu: „Întrebarea trebuie adresată celor de la CEC, dar în ultimele trei decizii pe care le-a dat CEC-ul înainte de alegerile precedente se spune foarte clar: Acesta este un drept constituțional și, indiferent dacă omul are un act expirat sau nu, el este în continuare cetățean al Republicii Moldova și ar fi neconstituțional să nu-i permitem să voteze doar pe motiv că actul este expirat.”

XS
SM
MD
LG