Linkuri accesibilitate

Manevrele de propaganda ale Moscovei ar trebui să-i intereseze pe români (Nicolae Țâbrigan/Adevărul)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Revista presei de la Bucureşti.

O analiză LARICS, semnată de Nicolae Țâbrigan și apărută pe blogurile Adevărul vede activarea unor resurse semnificative venite din Rusia pentru a asigura un scor masiv la alegeri pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Manevrele de propaganda ale Moscovei ar trebui să-i intereseze mult pe români, deoarece urmează doi ani electorali cu patru scrutine. Țâbrigan folosește ca material exemplificator interpretarea dată de Watch Dog în cazul a trei videoclipuri puse în circulație prin intermediul Facebook (doar trei zile, după care, fiind reclamate, au fost șterse de companie).

Videoclipurile aveau adresă precisă: două dintre ele ținteau vorbitori de limbă rusă, proveniţi din familii mixte, locuitori în medii urbane, filo-ruşi etc., iar al treilea, „un segment de electorat diferit, vorbitor de limbă română, indecis şi profund nemulţumit de corupţia endemică a guvernării Partidului Democrat prezidat de Vladimir Plahotniuc”. Filmulețele au cumulat peste 850.000 de vizualizări, (…) cifre impresionante pentru spaţiul digital din Republica Moldova unde există 910.000 de conturi pe Facebook”, se arată în Adevărul.

Un alt caz de manual este conținutul livrat de un cont fals de Facebook pe numele unui brașovean, unde vizitatorii sunt invitați abil să răspundă în număr cât mai mare unui sondaj de opinie. Două întrebări îi lămuresc bine intențiile: „Care partid credeţi că va integra Republica Moldova în uniunea Vamală şi (sic!) condusă de Moscova?

Un maidan moldovenesc ar fi planul B al Moscovei...

Și: credeţi dacă câştigă (sic!) PSRM sau dacă PDM fac alianţă PSRM (sic!), vor fi proteste asemănătoare cu cele din 7 aprilie 2009?”. Pentru că, susține Țâbrigan, un maidan moldovenesc ar fi planul B al Moscovei în cazul unui succes al proeuropenilor.

Lumea magistraților din România fierbe deja, sunt proteste în mai multe orașe ale țării, parchete importante își întrerup activitatea în semn de protest față de cea mai recentă ordonanță care modifică legile justiției atacând exact independența procurorilor. Cristian Pârvulescu scrie editorialul săptămânalului Observator cultural și își intitlează articolul „Ultimul asalt”. El arată că succesului noului populism în societățile liberale a fost favorizat de confuzia dintre liberalismul politic și varianta sa economică neo-liberală. S-a adâncit progresiv falia dintre „poporul pur” și „elita coruptă”. Greșeala poate fi indentificată, crede Pârvulescu, în impunerea după căderea zidului Berlinului a liberalismului ca doctrină unic valabilă.

Pentru că ceea ce s-a practicat a fost de fapt liberalism politic și neo-liberalism economic. „S-ar putea, scrie Cristian Pârvulescu, ca scandalul Kovesi să nu fie doar un simplu eveniment de parcurs, ci începutul atacului final împotriva ultimelor rezistențe în favoarea statului de drept și a democrației liberale nu doar în România, ci și în UE. Se va vedea acum dacă liderii europeni sînt dispuși să susțină pînă la capăt ideea unei Europe liberale, punînd în aplicare valorile prevăzute în tratate, sau vor ceda în fața asaltului liderilor iliberali”.

XS
SM
MD
LG