Linkuri accesibilitate

Marți, în așteptarea deciziei CEC. Avocatul Poporului cere revizuirea deciziei din 5 iunie


„Le este frică. Diaspora e o voce tare a Republicii Moldova” Protest la CEC față de păstrarea numărului de secții de votare peste hotare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

„Le este frică. Diaspora e o voce tare a Republicii Moldova” Protest la CEC față de păstrarea numărului de secții de votare peste hotare

Actualizare, 9.30:

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu a cerut și ea revizuirea deciziei CEC prin care se limitează la numai 139 numărul secțiilor de votare deschise peste hotare: „Hotărârea Comisiei Electorale Centrale din 5 iunie curent privind constituirea secțiilor de votare în străinătate contravine standardelor în domeniul drepturilor omului, nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii”. În opinia Maiei Bănărescu, dacă nu se mărește numărul secțiilor, va fi încălcat dreptul fundamental de a alege și de a fi ales.

---------------------------------------------

Comisia Electorală Centrală (CEC) reia astăzi, marți, 8 iunie, discuția privind revizuirea deciziei controversate de a aproba numai 139 de secții de votare pentru diaspora la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie după ce luni, zeci de persoane au protestat în fața sediului Comisiei. Protestele au fost organizate de o serie de partide înscrise în cursa electorală între care PAS, Platforma DA, Partidul Unității Naționale și AUR – toate partide care – cel puțin potrivit sondajelor de opinie - mizează pe votul masiv al moldovenilor din diaspora.

Partidele Blocul „RENATO USATÎI”, PAS, Platforma DA și PUN au contestat decizia CEC la Curtea de Apel. Curtea a amânat examinarea plângerilor până joi, pentru a da CEC-ului șansa de a lua o decizie definitivă.

Autorul propunerii de a limita numărul secțiilor de votare în străinătate, Maxim Lebedinschi, secretar al CEC și membru delegat de Partidul Socialiștilor, a spus că un număr mare nu ar fi fost justificat, inclusiv financiar.

Premierul interimar a spus că guvernul său nu a dat nici un motiv să se creadă că nu ar fi putut acoperi cheltuielile pentru un număr de secții mai mare, iar ministerul de Externe a dat asigurări că este gata să deschidă 191.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG