Linkuri accesibilitate

Marți începe al treilea proces de destituire a unui președinte din istoria Statelor Unite


Președinta Camerei reprezentanților, democrata Nancy Pelosi anunță echipa de „manageri” ai procesului de suspendare a președintelui Donald Trump, 15 ianuarie 2020.

Al treilea proces de destituire a unui președinte („impeachment”) din istoria Statelor Unite, va începe marți. Camera reprezentanților a înainta oficial Senatului cele două capete de acuzare formulate împotriva președintelui republican Donald Trump, acuzat de abuz de putere pentru câștiguri personale politice și de obstrucționarea Congresului. Este vorba de presupusele presiuni făcute de președintelui Trump asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe posibilul său contracandidat în prezidențiale din 2020, democratul Joe Biden. Ceea ce implică și faptul că Trump ar fi cerut unui stat strain să se amestece în procesul electoral din Statele Unite.

Președintele Trump neagă acuzațiile și a numit procedura de impeachment drept „ o vânătoare de vrăjitoare”.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pe 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor, unde opoziţia democrată este majoritară, în urma unui vot pentru „impeachment" care a urmat cu puţine excepţii liniile de partid.

Miercuri, membrii Camerei au aprobat trimiterea dosarului la Senat şi nominalizarea unui grup de șapte congresmeni, care va susține acuzațiile în fața Senatului, jucând rolul de procurori la proces. Proces care va fi însă unul politic, într-un Senat dominat de partidul republican al președintelui Donald Trump. Motiv pentru care nimeni nu se așteaptă ca președintele Trump să fie destituit.

Procesul din Senat va fi condus de șeful Curţii supreme , John Roberts.

„Astăzi intrăm în istorie", a declarant democrata Nancy Pelosi, președinta Camerei reprezentanților după ce a semnat actul de acuzare. „Este atât de tragic pentru ţara noastră că acţiunile preşedintele (...) ne-au adus aici"

XS
SM
MD
LG