Linkuri accesibilitate

Maratonul electoral și constrîngerile economice (Expert-Grup/IPN)


În R. Moldova, deciziile se iau nu pe baza unor evaluări și analize de risc și beneficii (Igor Munteanu/Ziarul Național).

Într-un interviu pentru Ziarul Național, directorul executiv al IDIS „Viitorul” Igor Munteanu afirmă că numerele neutre, cu care mașinile din regiunea transnistreană vor fi acceptate în traficul internațional, nu pot fi privite drept un câștig pentru R. Moldova. Această nouă situație comportă riscuri legate de contrabandă cu mașini, proceduri de înregistrare a automobiliștilor din partea dreaptă la Tiraspol și alte afaceri, care nu pot genera stabilitate și încredere în sistemul legal al R. Moldova, spune expertul: „Regret foarte mult faptul că, în R. Moldova, deciziile se iau nu pe baza unor evaluări și analize de risc și beneficii, ci după felul cum, cine și cui a promis ceva într-un mediu politic intoxicat de instituții controlate de grupuri private de influență.”

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct

Rusia îl împacă pe Dodon cu Krasnoselski în scop electoral, iar UE este împinsă în capcana lor, titrează DW într-o corespondență semnată de Vitalie Călugăreanu. Jurnalistul scrie că Igor Dodon s-a întâlnit cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Krasnoselski, la o zi de la semnarea înțelegerii privind admiterea în traficul internațional a mașinilor înmatriculate în regiunea separatistă. Călugăreanu afirmă că asta se întâmplă în perioada când puterea de la Chișinău, controlată de PD, îl suspenda pe Igor Dodon ori de câte ori avea nevoie: „Aparenta stare de „gelozie” l-a determinat pe Igor Dodon să-și schimbe retorica în privința regimului de la Tiraspol.”

Silvia Radu și Chișinău Arena – în topul știrilor pozitive de la Mesager, scrie experta media Aneta Gonța, într-o analiză pentru portalul Media Azi, despre știrile politice apărute în aprilie la Moldova 1. „Candidata Silvia Radu, deși neînregistrată oficial în cursa electorală, este deja poziționată inegal în raport cu ceilalți candidați de către postul public de televiziune.” E la discreția cititorului dacă se poate face vreo legătură dintre acest tip de mediatizare și alegerile din toamnă, conchide Aneta Gonța.

Maratonul electoral în care a intrat Republica Moldova în acest an s-ar putea transforma într-o constrângere majoră pentru economia națională în anii ce urmează, afirmă experții de la Centrul analitic independent „Expert-Grup”, citați de IPN. Totodată, ritmurile modeste de creștere cu care economia moldovenească întâlnește anii electorali viitori vor alimenta o serie de riscuri economice pe termen lung, împiedicând și în continuare convergența la țările din Europa centrală și de est, în opinia lor. Economiștii Centrului se arată îngrijorați și de impactul structurii cheltuielilor bugetare asupra creșterii economice. Necesitatea de a regândi fundamental politica de cheltuieli bugetare devine imperativă pentru dezvoltare durabilă a țării, mai scrie IPN.

Portalul UNIMEDIA îl citează pe Ion Terguță, care comentează pe marginea celor 69 de ambulanțe rusești procurate de către Guvern. Acestea vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia. Jurnalistul afirmă că aceste ambulanțe nici măcar rușii nu le mai acceptă și că ar trebui să încercăm să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă. „Rusia trece cu buldozerele peste merele și vinurile noastre, ne întoarce TIR-urile în vamă, ne închide piața, plângem din vară până-n iarnă că am pierdut o groază de bani, și .... noi cumpărăm de la ei cele mai proaste ambulanțe din lume...”.

XS
SM
MD
LG