Linkuri accesibilitate

Marea Britanie și-ar dori relații mai bune cu Rusia


Premierul britanic, Boris Johnson, l-a asigurat luni pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că relaţiile dintre ţările lor, foarte degradate, nu sunt la nivelul dorit de Londra şi a cerut Rusiei să depună mai multe eforturi pentru climat înainte de COP26, potrivit Downing Street.
Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie au fost subminate de o serie de dezacorduri în ultimii 15 ani, de la otrăvirea cu poloniu 210 a fostului spion Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie în 2006 până la afacerea Skripal, pe lângă chestiuni diplomatice precum Siria sau Ucraina.


În timp ce Vladimir Putin nu intenţionează să participe la conferinţa ONU privind schimbările climatice COP26 care se deschide duminică la Glasgow, în Scoţia, Boris Johnson şi-a manifestat „speranţa ca Rusia să îşi modifice obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului până în anul 2050", faţă de 2060 în prezent, potrivit Downing Street.

Liderul de la Kremlin „şi-a exprimat regretul că nu poate veni personal la summitul COP din cauza situaţiei legate de coronavirus în Rusia", potrivit unui purtător de cuvânt al premierului britanic.


Peste 120 de lideri mondiali sunt aşteptaţi la cel mai mare summit privind schimbările climatice după negocierile de la Paris din 2015, organizat la 1 şi 2 noiembrie.

Nici Vladimir Putin, nici preşedintele chinez Xi Jinping nu vor participa, ceea ce face mai dificilă negocierea unui acord final cu impact la nivel global.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG