Linkuri accesibilitate

Marea Britanie și UE nu reușesc (încă) să ajungă la un acord post-Brexit


Premierul britanic Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Bruxelles, 9 decembrie 2020.

Cu mai puțin de trei săptămâni până la ieșirea definitivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Londra și Bruxelles-ul rămân pe poziții încă ireconciliabile în negocierile privind un acord post-Brexit, a anunțat o sursă din guvernul britanic.

Miercuri seară, premierul britanic Boris Johnson s-a aflat la Bruxelles unde a avut o discuție de peste trei ore cu președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen după care cei doi au convenit ca până duminică să ia o decizie fermă dacă negocierile vor continua sau nu.

Cele trei mari probleme nerezolvate sunt legate de drepturile de pescuit în apele britanice, concurența și modul în care vor fi rezolvate posibile dispute legate de respectarea unui acord. Fără acest acord, de la 1 ianuarie relațiile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană vor avea loc strict în baza regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, ceea ce va implica apariția de noi taxe și cote, care vor apăsa și mai mult pe economii aflate deja sub presiuni extreme din cauza pandemiei de coronavirus.

Oficiului britanic pentru responsabilitate bugetară (OBR) estimează că absența unui acord post-Brexit ar putea costa Marea Britanei o scădere a PIB-ului de 2% în anul 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG