Linkuri accesibilitate

Joe Biden este președintele ales al SUA


Președintele SUA, Joe Biden
Președintele SUA, Joe Biden

Ținând cont de analiza minuțioasă a voturilor numărate și de tendințele în regiunile și statele în care numărătoarea continuă, marile rețele media din Statele Unite au confirmat că Joe Biden este președintele ales al țării.

Acest anunț survine după zile în care SUA și restul lumii au stat cu sufletul la gură, în condițiile în care numărătoarea în câteva state a continuat.

Donald Trump
Donald Trump

Concomitent cu acest anunț, la Philadelphia, avocatul președintelui Trump, Rudy Giuliani, a avut o conferință de presă în care a contestat validitatea alegerilor și a anunțat că echipa de campanie a președintelui Trump va da în judecată, deocamdată în Pennsylvania, sub acuzația că ar fi fost privată de dreptul civil de a avea voturile numărate în condiții legale.

Avocatul lui Donald Trump avut o conferință de presă în care a contestat validitatea alegerilor...

Până acum campania lui Trump nu a prezentat dovezi care să ofere substanță acestor alegații, în afara unor cazuri izolate, fără relevanță pentru votul final. Încă nu este clar cum vor reacționa republicanii la anunțul că Joe Biden a câștigat alegerile, dar unii dintre ei spun că mai întâi tribunalele trebuie să se pronunțe. Între timp, în fața Casei Albe, dar și la New York și în alte orașe, mase de oameni se adună pentru a-și exprima bucuria pentru rezultatul alegerilor. Președintele Trump nu este la Casa Albă, el joacă golf pe un teren din apropiere.

Trump nu are de gând, în conformitate cu mesajele sale de pe Twitter, să recunoască victoria lui Biden, așa cum se obișnuiește la finalul alegerilor americane.

Probabilitatea ca rezultatul scrutinului să fie schimbat este însă între extrem de mică și inexistentă – în conformitate cu aprecierile experților în drept și analiștilor. Fără îndoială că alegerea lui Joseph Biden este încununarea unui proces electoral, care a scos în evidență cât de divizată este populația Statelor Unite.

Și din acest punct de vedere probabil că alegerea lui Biden este simbolică și pragmatică, în același timp. Este simbolică pentru că de la bun început fostul vice-președinte a spus că acest scrutin este nu atât despre ideologie, cât despre identitate, despre ceea ce această țară este și vrea să devină. Anii lui Donald Trump au îndepărtat America de ceea ce lumea își imagina despre ea și de ceea ce Joe Biden crede că țara este și reprezintă.

Circa 72 de milioane de americani au fost de aceeași părere și asta a adus ziua de astăzi...

Dar, dintr-un motiv sau altul, 70 de milioane – ambele fiind cifre record – au optat pentru Trump și ceea ce Biden-Harris vor trebui să facă – și sunt pregătiți să facă – este să conducă în numele țării pe ansamblu. Biden este un líder moderat și asta este aspectul pragmatic al opțiunii populare pentru el. America reconfirmată azi nu este una a extremelor, marea majoritate a americanilor se află la dreapta și stânga centrului politic. Cei patru ani care urmează vor trebui să regăsească acest centru și să ofere o guvernare de natură să unească țara și să răspundă nevoilor celor mai mulți americani. Primejdia extremelor nu este depășită, dar în această săptămână a fost evitată.

XS
SM
MD
LG