Linkuri accesibilitate

„Mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică” (Eugen Tomac/News.ro)


Revista presei de la București.

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, îi cere premierului Viorica Dăncilă, să revină asupra măsurilor de tăiere a unor fonduri care susțineau mass-media și publicațiile în limba română din Republica Moldova. Site-ul News.ro publică fragmente din scrisoarea deschisă, din care cităm: „mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică din cauza reducerii substanţiale a finanţării acordate de statul român, în timp ce mass-media de limba rusă de la Chişinău, folosită de Federaţia Rusă ca armă în războiul informaţional, este înfloritoare”.

Tomac consideră că guvernul Dăncilă „zădărnicește” eforturile depuse de statul român încă din 1991. Finanțările cu această destinație au fost asigurate de toate guvernele, indiferent de culoarea politică, și reprezintă oricum „un efort financiar minor”.

Săptămâna care a trecut e numită de Vintilă Mihăilescu „săptămâna luminată” a României. Și au fost trei motive, expuse pe Contributors.ro: dispariția lui Liviu Dragnea de pe scena politică, el fiind încarcerat pentru trei ani și jumătate, mobilizarea excepțională la scrutinul din 26 mai a votanților alianței Uniunea Salvați România-PLUS și „schimbarea la înfățișare (...) a societății ortodoxe române față în față cu reprezentantul catolicismului. În esență, vizita Papei Francisc poate fi considerată și un moment de de-BOR-izare a României ortodoxe”.

Dar, adaugă Vintilă Mihăilescu, „BOR s-a comportat, punctual, incomparabil mai bine decât Biserica Bulgară – și merită, din acest punct de vedere, toată admirația. Dar numai din acest punct de vedere, căci atitudinea și mesajele curente ale ierarhilor noștri au fost și vor rămâne ortodoxo-centrice și mult prea puțin ecumenice”. Populația în schimb l-a primit entuziast pe Papa Francisc. „Așa cum s-a dovedit că electoratul nu este majoritar pesedizat, tot astfel credincioșii ortodocși s-au dovedit a nu fi atât de conservatori și chiar fanatizați pe cât ni s-a tot dat să înțelegem”.

„Papa Francisc a venit timp de trei zile într-una din țările din Europa care consideră, cu largă majoritate (…) că religia creștină este o componentă cheie a identității naționale. (…) În timp ce în Europa Occidentală (cu excepția Portugaliei), dar și în Cehia sau Letonia, aceasta dimensiune a devenit tot mai puțin relevantă”, scrie Alexandru Lăzescu pe site-ul Hotnews.ro.

Cristian Pantazi remarcă pe G4Media dimensiunea regională a vizitei suveranului pontif. Pentru că, dacă în Bulgaria a fost pentru Bulgaria și atât, vizita în România a adunat pelerini și din Ungaria și Republica Moldova. Au existat lupte de culise pentru o politizare a discursului papal de la Șumuleu-Ciuc, dar Papa Francisc „nu a căzut în plasa provocării etnice”. „Evenimentul de la Șumuleu-Ciuc a fost exact ce trebuia să fie: o celebrare a unității și păcii, o reverență în fața înțelepciunii care îi face pe români și unguri să trăiască în pace, un refuz al radicalizării etnice”.

Presa de la București urmărește pe mai departe ce se întâmplă cu Partidul Social Democrat după încarcerarea lui Dragnea. Sociologul Alfred Bulai, intervievat de Ziare.com, spune că partidul este în derută. Pentru moment, merge pe soluția Viorica Dăncilă ca președinte interimar, dar soarta ei ar fi deja pecetluită: peste vară, PSD se va revigora. În opinia lui Bulai, personalitatea cea mai valoroasă de care dispune acum partidul este primarul general al capitalei, Gabriela Firea.

XS
SM
MD
LG