Linkuri accesibilitate

Medicul dispărut la Omsk, care l-a tratat pe opozantul Navalnîi, a fost găsit


În Rusia, ministrul sănătății din regiunea siberiană Omsk, Aleksandr Murahovski, a reapărut luni, după ce dispăruse acum trei zile la o vânătoare. Ministrul a reapărut singur în regiunea satului Baslî, viu și nevătămat, și a fost examinat medical la spitalul raionului Bolșeukovsk, a anunțat serviciul de presă al guvernului regiunii Omsk.

Soția lui Murahovski a confirmat informațiile pentru postul TV Dozhd, spunând că a discutat la telefon cu soțul său, care, potrivi ei, „nu realizat încă amploarea operațiunilor de căutare” organizate de autorități.

Dispariția lui Aleksandr Murahovski a provocat noi suspiciuni, după decesul, în ultimele luni, a doi medici de la spitalul din Omsk, unde în august anul 2020 a fost internat de urgență opozantul rus Aleksei Navalnîi, un critic acerb al Kremlinului.

Aleksandr Murahovski a fost medicul-șef al spitalului din Omsk, în care Navalnîi s-a aflat pentru câteva zile, până a fi transferat ulterior la o clinică din Germania, care însă a constatat, în urma analizelor de laborator, că opozantul rus a fost otrăvit cu o armă chimică de tip Noviciok. Navalnîi a ajuns la Omsk, după ce i se făcuse rău la bordul avionului cu care zbura de la Tomsk, un alt oraș siberian, spre Moscova.

Potrivit autorităților ruse, ministrul Murahovski a plecat de la o casă de vânătoare cu un vehicul de teren (ATV) spre satul Pospelovo, vineri, 7 mai, și nu s-a mai întors. Rudele sale afirmă că, timp de o zi, au încercat să-l caute cu propriile forțe. Despre dispariția ministrului regional s-a aflat abia duminică, pe 9 mai. Echipele de căutare au găsit ATV-ul său, la aproape 7 kilometri de casa de vânătoare. În operațiune au fost antrenați circa 100 de polițiști, soldați și salvatori, precum și echipe voluntari, pădurari și locuitori din satele din preajmă.

Aleksandr Murahovski a preluat funcția de ministru al sănătății în regiunea Omsk în noiembrie 2020, după demisia predecesoarei sale, Irina Soldatova, care a fost dată în urmărire internațională sub acuzația de delapidări de milioane de ruble, în urma licitațiilor de procurare a echipamentelor medicale.

Murahovski a negat că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit și a insistat asupra diagnozei „dereglări ale metabolismului”. Navalnîi și susținătorii săi, dar și oficialități occidentale, susțin însă că există dovezi concludente că serviciile secrete ruse ar fi încercat să-l otrăvească pe criticul Kremlinului și că numai aterizarea de urgență la Omsk și primul ajutor acordat de medicii locali i-au salvat viața. Laboratoare germane, dar și alte laboratoare europene au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

În februarie în 2021 a decedat fostul adjunct al lui Murahovski, medicul anesteziolog și reanimatolog Serghei Maksimișîn, în vârstă de 55 de ani, în urma unui infarct, potrivit versiunii oficiale. Iar la sfârșitul lui martie a decedat și șeful secției de traumatologie și ortopedie de la spitalul din Omsk, Rustam Aghișev, în vârstă de 63 de ani, în urma unui atac cerebral. Un alt adjunct al lui Murahovski, chirurgul Anatoli Kalinicenko și-a dat demisia în octombrie anul trecut. Kalinicenko era responsabil de tratamentul lui Navalnîi și, împreună cu medicul-șef Murahovski, a refuzat timp de două zile transferul opozantului rus la o clinică din Berlin, transfer cerut de rudele și susținătorii opozantului rus, care au acuzat ulterior conducerea spitalului din Omsk de minciună și tentativă de mușamalizare a urmelor intoxicației cu Noviciok.

După revenirea de la tratament din Germania în Rusia, în ianuarie 2021, Aleksei Navalnîi a fost arestat și condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea pedepsei cu suspendare într-un dosar de corupție, despre care opozantul spune că este fabricat. Navalnîi acuză serviciile speciale rusești (FSB) de otrăvirea sa și chiar personal pe președintele Vladimir Putin, acuzații respinse de Kremlin. Autoritățile ruse spun că Navalnîi nu putea fi otrăvit pe teritoriul Rusiei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG