Linkuri accesibilitate

Membrii croat și musulman ai președinției tripartite din Bosnia au refuzat să-l întâlnească pe Serghei Lavrov


Mnistrul rus de externe ASerghei Lavrov la o conferință de presă în Sarajevo, 14 decembrie 2020.

Membrii croat și musulman ai preșidenției tripartite din Bosnia-Herțegovina au refuzat să-l întîlnească marți pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov din cauza declarațiior acestuia referitoare la Tratatul de pace de la Dayton din 1995, care a pus capăt răsboiului bosniac.

Musulmanul Šefik Džaferović și croatul Željko Komšić și-au motivat decizia afirmînd că spusele lui Lavrov contravin poziției oficiale a Bosniei.

Vorbind la o conferință de presă comună luni cu Milorad Dodik, reprezentantul sîrbilor bosniaci în președinția comună, Lavrov a spus că Tratatul de la Dayton nu trebuie modificat în nici un fel.

Șeful diplomației ruse a răspuns astfel afirmațiilor mai multor diplomați occidentali și politicieni bosniaic, care susțin că Acordul de pace trebuie adus la zi, pentru a permite Bosniei să continue reformele. Milorad Dodik a spus în repetate rînduri că orice modificare a Tratatului va duce la separarea de Bosnia a Republicii Srkpska, locuită în majoritate de sîrbi.

Deși a pus capăt răsboiului în care au fost uciși peste 100.000 de oameni, Tratatul de la Dayton a oficializat împărțirea etnică din Bosnia stabilind o structură de stat complicată și fragmentată.

După un sfert de secol, Bosnia e în continuare disfuncțională, din cauza blocării reformelor de către liderii etnici rivali. Țara e împărțită în două regiuni - Republica Srpska și Federația croato-musulmană - ținute laolaltă de un guvern central fără prea multe puteri.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG