Linkuri accesibilitate

Michalko: alegerile să fie libere şi corecte (TVR Moldova)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei matinale de la Chișinău.

TVR Moldova publică un interviu cu şeful Delegaţiei Europene de la Chișinău, Peter Michalko, care a spus din nou că relaţiile dintre Uniunea Europeană şi R. Moldova au fost influențate de nevalidarea fără precedent şi netransparentă a alegerilor locale din Chişinău. „Au fost exprimate din partea UE cerinţe de a găsi metode prin care voinţa alegătorilor să fie respectată, iar drept consecinţă a fost stopată prima tranşă a ajutorului macro-financiar”, a spus diplomatul. El a mai declarat că situaţia din R. Moldova a evoluat de la o înaltă evaluare la unele acţiuni negative, inclusiv frauda bancară, introducerea sistemului electoral mixt, stagnarea reformei în justiţie şi invalidarea rezultatelor alegerilor din Chişinău. Cu referire la alegerile parlamentare ce au fost amânat pentru februarie 2019, diplomatul a spus că aşteptările Bruxelles-ului sunt cunoscute şi anume că e necesar să fie respectate toate standardele democratice, astfel ca alegerile să fie libere şi corecte.

Ziarul de gardă publică opinii ale experţilor despre miza amânării scrutinul parlamentar pentru februarie. „S-ar putea ca PD, dar şi PSRM, să folosească sărbătorile de Iarnă în interes electoral sau mai aproape de Crăciun, PD să vrea să majoreze pensiile, salariile, să reducă din tarife pe iarnă, deci, nişte avansuri sociale care prind în campanii electorale, spune expertul electoral Nicolae Răileanu. El crede că această amânarea ar putea avantaja inclusiv opoziţia de dreapta. Sociologul Andrei Dumbrăveanu consideră însă că favorizaţi de această amânare ar fi socialiştii, pentru că lumea nevoiașă votează cu stânga, iar iarna vin facturi de mii de lei şi cresc prețurile. El nu exclude însă şi un joc comun al socialiştilor cu democraţii. Sociologul mai afirmă că dacă guvernarea ar fi fost pregătită de alegeri, nu le-ar fi amânat. „Problema PD e că ei nu sunt siguri de câștigul pe care şi-l doresc, după ce au dat foc podurilor cu Vestul”. Comentatorul Alecu Reniţă spune că dacă PD nu va introduce torul doi în circumscripții, atunci PD „va juca la alegeri de partea lui Dodon şi îl va ajuta să câștige aceste alegeri, iar după alegeri – să facă roata, de la Vest la Est”.

„Votăm Parlamentul sau unirea?” se întreabă Petru Grozavu în editorialul său din Ziarul de Gardă. El crede că în R. Moldova hoţia şi corupţia au ajuns să fie una dintre principalele priorități politice în stat. „De asta nu merg reformele, de asta înfloreşte corupţia, de asta cresc dezamăgirile în societate… Iar moldovenii sunt puşi tot mai des în situaţia de a alege între a rămâne şi de a emigra”. Editorialistul susţine că alegerile parlamentare care se apropie „nu sunt ale noastre şi nici pentru noi. Avem nevoie de altceva: Comitetul de Rezistenţă Naţională, dacă se vrea ca atare, trebuie să se consacre nu alegerilor din 24 februarie, ci Unirii din 1 Decembrie. Altfel, în câţiva ani, rămânem fără populaţie şi pierdem Basarabia”, spune Petru Grozavu.

Radio Chişinău publică o declaraţie a Congresului autorităţilor locale care atenţionează că reforma fiscală aprobată de Parlament va afecta bugetele locale. Numai Municipiul Chișinău ar urma piardă anual circa 300 milioane de lei, iar alte APL vor înregistra de asemenea pierderi semnificative. Dacă aceste pierderi nu vor fi compensate în modul corespunzător, bugetele locale vor avea scăderi de venituri importante, deoarece impozitul pe venitul persoanelor fizice constituie unul dintre elementele de bază pe care este edificat sistemul actual de finanțe publice locale. Vor fi afectate mai ales centrele urbane și unitățile administrativ-teritoriale cu activitate economică intensă, mai estimează CALM.

Timpul.md publică reacţia ministerului finanţelor, aceea că autoritățile publice locale ar avea de pierdut de pe urma reformei fiscale, cel puţin în acest an. „Vă asigur, că nici cele mai mici primării nu se vor confrunta cu probleme în finanțarea cheltuielilor planificate. Din mai multe motive, inclusiv și că în acele două luni vom avea creștere de salarii. Avem și un mecanism pregătit de compensare în caz puțin probabil de necesitate”, susţine secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu. El mai promite că nu vor exista dificultăţi nici în 2019. „Vom prevedea transferuri mai mari în bugetul pe anul viitor”, promite funcţionarul. El mai declară că reforma fiscală va oferi o bună posibilitate autorităților locale de atrage investitori, de a mări numărul locurilor de muncă. „Reducerea cotei asigurărilor sociale de la efectiv 16% la 12% pentru agricultori, combinată cu cota unică de 12% la impozitul pe venitul persoanelor fizice, poate contribui la consolidarea bazei fiscale și, implicit, la creșterea autonomiei financiare a regiunilor. Deci, cu calm și îndrăzneală, reușim”, susţine Ion Chicu.

Analistul politic român Iulian Chifu e convins că noul proiect de Europă cu mai multe viteze lansat de preşedintele francez Emmanuel Macron avantajează Republica Moldova și-i dă o perspectivă europeană clară. Într-un editorial pe Deschide.md, Chifu susţine că sunt necesari însă pași importanți și revizuiri fundamentale în criteriile democrației liberale practicate și profesate la Chișinău. „Dacă actuala guvernare declarat pro-europeană are a-și înscrie în portofoliu aberația nevalidării rezultatelor alegerilor locale la Chișinău și ultima lege de amnistie fiscală, cu efecte majore pe combaterea spălării banilor”. Chifu mai observă că inclusiv „președintele Dodon și socialiștii săi sunt complet în afara regulilor democratice, dar şi că nici opoziția pro-europeană din stradă nu e perfectă”. „Pentru Republica Moldova, Europa cercurilor concentrice ale lui Macron e o șansă fantastică. Trebuie numai să iasă din logica democrațiilor alterate, să revină la respectarea strictă a principiilor și valorilor europene”, concluzionează Iulian Chifu.

XS
SM
MD
LG