Linkuri accesibilitate

Suspendarea zborurilor irakiene către Minsk, discutate la Bruxelles


Migranți într-un campus pentru refugiați, în Rudninkai, la 38 km de Vilnius, 4 august, 2021

Uniunea Europeană l-a convocat pe cel mai înalt diplomat al Belarusului la Bruxelles și a discutat cu oficiali irakieni despre suspendarea zborurilor irakiene către Minsk, pe fondul acuzațiilor că Belarusul folosește migranții irakieni pentru a crea probleme la granița de est a blocului comunitar.

„Aceste practici trebuie să se oprească și Belarusul trebuie să respecte angajamentele sale internaționale în combaterea migrației ilegale și a traficului de persoane și a contrabandei cu migranți”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Majoritatea celor aproximativ 4.000 de migranți reținuți în acest an de polițiștii de frontieră lituanieni, la frontiera sa cu Belarusul, sunt irakieni.

Coordonatorul politicii externe a UE, Josep Borrell, și alți oficiali ai UE încearcă să colaboreze cu guvernul din Bagdad pentru a stopa fluxul de cetățeni irakieni, chiar dacă Minskul s-a angajat să mărească numarul zborurile directe operate de compania de stat din Belarus și să adauge mai multe orașe irakiene pe ruta către Minsk.

La 4 august, Lituania a respins acuzațiile belaruse că un irakian ar fi fost bătut și a murit după ce a fost întors de la granița lituaniană, descriindu-le drept „dezinformare”.

În această săptămână, autoritățile lituaniene au declarat că au autorizat polițiștii de frontieră să folosească forța dacă este necesar.

Oficialii lituanieni și europeni declară că fluxurile de migranți sunt orchestrate de liderul de la Minsk Aleksandr Lukașenka drept represalii pentru sancțiunile UE împotriva regimului de la Minsk, sancțiuni impuse din cauza represiunii autorităților belaruse împotriva opoziției în urma alegerilor prezidențiale de anul trecut, alegeri care au fost considerate de comunitatea internațională democrată și de opoziție drept fraudate masiv.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG