Linkuri accesibilitate

Mihail Sirkeli (Comrat): „Alegerile au fost foarte invizibile. În mai multe cazuri a dominat o singură forţă politică - de stânga”


În autonomia găgăuză cei peste 131 de mii de alegători vor alege în scrutinul local din 20 octombrie 26 de primari în 3 oraşe şi 23 de sate, precum şi 368 de consilieri locali de nivelul 1. Başcanul autonomiei Irina Vlah a declarat la Comrat că a votat pentru „continuarea schimbărilor pozitive”. Această campanie electorală a fost mai calmă faţă de precedentele, a mai spus Vlah. Alla Ceapai a discutat cu comentatorul politic de la Comrat Mihail Sirkeli directorul executiv al organizaţiei Piligrim-Demo Despre miza scrutinului electoral în Găgăuzia.

Link direct


Europa Liberă: Care este atmosfera în autonomia găgăuză? Cum decurge scrutinul local până la această oră?

Mihail Sirkeli: „Din câte văd scrutinul decurge foarte calm, cum s-ar spune în limba engleză smooth, adică liniştit deocamdată.”

Europa Liberă: Întreagă campanie electorală prin ce a fost diferită de precedentele?

Mihail Sirkeli: „Observăm lipsa concurenței și luptei electorale. Alegerile au fost foarte invizibile. În mai multe cazuri a dominat o singură forţă politică de stânga.”


Europa Liberă: Scrutinul local e la fel de popular în autonomia găgăuză ca cel pentru alegerea bașcanului sau pentru alegerea adunării populare, a legislativului din autonomie?

Mihail Sirkeli: „Totul depinde de mai mulţi factori. Popular – aveţi în vedere prezenţa la vot?”

Europa Liberă: Exact!

Mihail Sirkeli: „Prezenţa la vot depinde de mai multe chestii. În primul rând cât de activă a fost campania electorală şi în ce măsură concurenţii electorali au fost capabili să intereseze alegătorii, să atragă oamenii în scrutin. Bineînțeles că este un scrutin foarte important şi oamenii înţeleg acest lucru. În acelaşi timp campania nu a fost foarte activă. Depinde de la caz la caz. Nu putem vorbi despre o singură campanie electorală. V

În unele cazuri campania practic nu a fost vizibilă...


orbim despre 26 de campanii în diferite sate pentru că fiecare sat reprezintă o separată campanie electorală. Totuşi depinde de cât de activi au fost concurenţii. Până la ultima săptămână sau ultimele două în unele cazuri campania practic nu a fost vizibilă. Este un element care face diferenţa dintre această campanie electorală şi precedentele.”

Europa Liberă: Dar cum s-ar explica această lipsă de vizibilitate a campaniei?

Mihail Sirkeli: „Nu avem forţe politice organizate în afară de acea de stânga care domină. E o problemă serioasă pentru Găgăuzia. Trebuie să ne gândim cum să creăm condiţiile pentru o concurenţă electorală şi politică veritabilă. Trebuie să avem mai multe forţe politice organizate, nu una singură. Cred că partidele regionale sau locale sunt o soluţie bună în acest caz. O altă problemă e situaţia favorabilă pentru componenţa primarilor care au fost. În ultimii patru ani ei au avut posibilitatea să facă foarte mult pentru comunităţile lor. Acest corp al primarilor a avut mai multe posibilităţi în comparaţie cu mandatele precedente.


Au primit fondul rutier, au obţinut o oarecare descentralizare financiară şi administrative. Iar în Găgăuzia aceste efecte s-au dublat sau chiar s-au triplat pentru că autonomia a primit ajutor şi din partea UE care a ajuns la primării şi la sate. S-a consolidat bugetul regional. S-au implementat diferite programe, investiţii capitale. Primarii au beneficiat de aceste instrumente foarte mult şi sunt în situaţie favorabilă. Comunităţile nu prea înţeleg poate detalii despre astfel de investiţii, de unde vin banii. Ei leagă totul cu activitatea bună a primarilor. Acei primari care candidează pentru încă un mandat sunt într-o situaţie favorabilă. Aceasta poate a trimis un semnal pentru alţi concurenţi ca să nu participe pentru că nu au şanse.”

Europa Liberă: Cum este văzută în autonomia Găgăuză miza acestui scrutin, la fel ca la Chişinău unde se spune că ar fi primul test electoral pentru forţele politice guvernamentale, PSRM şi Blocul ACUM?

Mihail Sirkeli: „Nu se vede aşa miză pentru că ziceam PSRM, dacă presupunem că başcanul Irina Vlah este cu PSRM, atunci PSRM este forţa politică care domină în Găgăuzia la acest scrutin electoral. socialiştii au candidaţi în aproape fiecare Primărie, în 25 din 26 de Primării. Nu au candidat doar într-un singur sat Bugeac. PSRM domină aici, pentru ei acest scrutin nu este un test în Găgăuzia. Nu putem compara alegerile din Găgăuzia cu cele din Chişinău.”

XS
SM
MD
LG