Linkuri accesibilitate

Mii de georgieni cer noi alegeri parlamentare


Proteste ale opoziției în Tbilisi, Georgia, 26 februarie

Mii de georgieni au ieșit în stradă vineri, 26 februarie, la Tblisi, pentru a protesta împotriva arestării liderului opoziției Nika Melia și împotriva raidului poliției asupra sediului partidului său, Mișcarea Naționala Unită.

Participanții, fluturând steaguri georgiene și NATO s-au adunat în fața clădirii parlamentului pentru a cere noi alegeri parlamentare rapide și eliberarea celor pe care ii consideră prizonierilor politici.

„Nu vom pleca până când ne vor fi îndeplinite cerințele”, a declarat pentru serviciul georgian al postului nostru de radio un protestatar care a călătorit la 300 de kilometri din orașul Zugdidi pentru a participa la miting.

Protestul a fost declanșat de raidul poliției din dimineața zilei de 23 februarie la sediul Mișcării Naționale Unite (UNM) cind a fost arestat liderul partidului si mai multi activisti. Peste o duzină de persoane au fost rănite în timpul raidului.

Poliția îl acuză pe Melia de incitare la violență la protestele anti-guvernamentale din vara anului 2019. Melia a respins acuzațiile împotriva sa ca fiind motivate politic.

Un grup de parlamentari bipartizani americani au numit raidul „profund deranjant” și au cerut autorităților georgiene să-i elibereze pe Melia și pe cei reținuți. Katia Dekanoidze, unul dintre liderii UNM, s-a adresat mulțimii și a citit o scrisoare de la Melia, care și-a chemat susținătorii să continue lupta. Dekanoidze a convocat un nou miting în fața clădirii parlamentului pe 2 martie și unul în fața sediului guvernului pe 5 martie. Protestul a fost pașnic, fără violențe sau arestări.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG