Linkuri accesibilitate

Rezoluția protestului de la Chișinău îndeamnă la nesupunere civică (VIDEO)


Manifestanții au pornit în marș pe străzile capitalei moldovene.

Un nou protest la Chișinău împotriva invalidării alegerilor pentru primărie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00
Link direct

Protestul de la Chișinău împotriva anulării alegerilor locale din capitala, castigate de Andrei Năstase, cadidatul Platformei DA, s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții în care se cere: confirmarea legalității alegerilor pentru Primăria Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase; anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot; și demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor.

Dacă aceste cerințe nu vor fi satisfăcute în actuala sesiune parlamentară, așa-numitele comitele de rezistență vor organiza acțiuni pașnice de nesupunere civică – greve, proteste permanente, blocarea instutițiilor „capturate”.

Totodată, în 26 august va fi convocată o Adunare generală a cetățenilor din țară și diasporă.

Manifestanții au pornit în marș pe străzile capitalei, pe următorul traseu: Strada Bulgară - 31 August - Armenească și înapoi pe Ștefan cel Marem acolo unde sînt sediile PD și ale lui Vlad Plahotniuc.

Judecând după inscripțiile afișate de protestatari, oamenii au venit din diferite colțuri ale țării, bunăoară din Drochia, Fălești, Nisporeni, Căușeni, Ștefan-Vodă sau Ungheni.

Dar s-a aflat că microbuzele de pe ruta Strășeni-Chișinău nu au circulat mai multe ore înainte de începerea protestului, cum arată a acest video realizat de corespondentul Europei Libere Nicu Gușan:

Transport public suspendat, înaintea protestelor din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

Cei cu care am reușit să stăm de vorbă spun că au venit să-și exprime nemulțumirea față de invalidarea alegerilor din Chișinău, dar și îngrijorarea legată de soarta viitoarelor alegeri parlamentare de la finele anului.

Câțiva manifestanți veniți tocmai din Ocnița, se întrebau cum este posibil să fie anulată voința alegătorilor din municipiul Chișinău.

O luptă pentru apărarea democrației, astfel văd mulți demonstrația de azi.

Inspectoratul general al poliției a amenajat aici, în PMAN, centre de dialog și puncte de acordare a primului ajutor medical.

Polițiștii stau aliniați la câțiva metri unul de altul în fața Guvernului, dar sunt într-un număr mult mai mare în spatele clădirii, acolo unde pot fi văzute mai multe autobuze și microbuze.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG