Linkuri accesibilitate

Mii de turiști și locuitori ai Atenei au fost evacuați din cauza incendiilor de pădure


Incendii de pădure în Grecia
Incendii de pădure în Grecia

Mii de turiști și locuitori ai capitalei Greciei au fost evacuați astăzi și un nor gros de fum și cenușă a acoperit cerul de deasupra Atenei, ca urmare a marilor incendii de pădure din ultimele zile din Grecia.

Astăzi cel puțin 1.450 de pompieri greci și 15 avioane se luptau cu focul și în Grecia au sosit ajutoare din ale țări, a declarat serviciul de pompieri, citat de agenția AFP.

Potrivit prognozei meteo, scrie agenția citată, incendiile vor continua, din cauza temperatorilor de peste 38 de grade C și a vânturilor puternice.

Potrivit Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere, începând cu 5 august, suprafețele arse au fost cu 180 la sută mai mari decât media pentru perioada 2008-2020.

Grecia și Turcia se confrunta cu incendii devastatoare de mai bine de o săptămână, ca urmare a temperaturilor extrem de înalte, iar experții au legat aceste evoluții meteorologice de schimbările climatice. Potrivit AFP, într-un proiect de raport al ONU, regiunea mediteraneană este considerată drept „punct fierbinte pentru schimbările climatice”, avertizând că valurile de căldură, seceta și incendiile vor deveni mai mari în viitor, supraalimentate de creșterea temperaturilor.

Incendiile au ucis două persoane în Grecia, printre care și Konstantinos Michalos, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Atena. În Turcia, opt persoane au murit și alte zeci au fost spitalizate în cele 10 zile de incendii. În Turcia, scrie AFP, pe coasta Antaliei incendiile se afla sub control, datorită ploilor de astăzi.

Guvernul regional al Siciliei a declarat starea de urgență și criză timp de șase luni din cauza incendiilor care se dezlănțuie pe insulă de la sfârșitul lunii iulie. Temperaturile neobișnuit de ridicate de peste 40 de grade Celsius provoacă secetă în tot sudul Italiei, declanșând și în aceasta țară incendii ale pădurilor. Sicilia, Calabria și Apulia au fost cele mai afectate de incendiile recente, scrie agenția DPA, iar potrivit pompierilor, în provincia Reggio Calabria două persoane au murit în flăcări.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG