Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo cere Kazahstanului să protesteze împotriva abuzurilor etnice ale Chinei


Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut Kazahstanului să se alăture Washingtonului pentru a presa China să reconsidere tratamentul aplicat minorităților musulmane din regiunea Xinjiang.

Organizațiile pentru drepturile omului susțin că autoritățile chineze au supus uigurii, kazahii și alte grupuri etnice majoritare musulmane din regiunea de nord-vest a Xinjiangului la supraveghere intensă, efectuând arestări arbitrare și îndoctrinându-i forțat.

China este un partener comercial important pentru Kazahstan, iar mass-media controlată de statul kazah a evitat, în general, să informeze în legătură cu lagărele de internare din Xinjiang.

Pompeo, care a făcut aceste declarații pe 2 februarie, în timpul unei vizite la Nur-Sultan, capitala Kazahstanului, a declarat că a pus problema în discuțiile cu ministrul de externe al Kazahului, Mukhtar Tileuberdi. Pompeo a spus că au discutat despre „situația de peste un milion de musulmani uiguri și de etnici kazahi pe care Partidul Comunist Chinez îi ține captivi în Xinjiang, chiar peste granița kazahă”.

Pompeo a adăugat că „Statele Unite îndeamnă toate țările să ni se alăture pentru a face față imediată a acestei represiuni (...) Cerem pur și simplu ca aceste țări să asigure refugiu și azil celor care doresc să fugă din China. Protejați demnitatea umană, faceți doar ce este bine."

Tileuberdi, al cărui guvern a refuzat până acum să critice China în legătură cu centrele de detenție DE la Xinjiang, nu a făcut niciun comentariu în legătură cu aceste declarații și s-a concentrat în schimb pe cooperarea economică și de securitate.

În august 2018, Organizația Națiunilor Unite spunea că în aceste centre de detenție sunt ținuți în captivitate aproximativ un milion de uiguri și membri ai altor grupuri etnice din regiune învinuiți de extremism.

Beijingul respinge acuzațiile, spunând că „centrele de formare profesională” crate în regiune au scopul să ajute populația să găsească locuri de muncă și să evite radicalizarea islamistă. Kazahstanul are relații bune cu China, dar numeroase organizații care militează pentru apărarea drepturilor omului în Xinjiang acționează de pe teritoriul său.

După ce vineri s-a aflat în Ucraina, iar sâmbătă în Belarus, Mike Pompeo călătorește astăzi atât în Kazahstan, cât și din Uzbekistan, foste republici sovietice despre care oficialul american a spus înainte de vizită că vor să fie independente și suverane, iar Statele Unite doresc să le ajute în această privință.

XS
SM
MD
LG