Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo declară că Washingtonul susține suveranitatea și independența Kosovo


Secretarul de stat Mike Pompeo (dreapta) și președintele kosovar Hashim Thaci s-au întâlnit la Departamentul de Stat, în Washington, pe 26 februarie 2020
Secretarul de stat Mike Pompeo (dreapta) și președintele kosovar Hashim Thaci s-au întâlnit la Departamentul de Stat, în Washington, pe 26 februarie 2020

Oficialități americane au declarat în timpul vizitei în Statele Unite a liderului kosovar, Hashim Thaci, că Washingtonul susține suveranitatea și independența țării balcanice, dar au insistat, de asemenea, că așteaptă ca Kosovo să-și ridice tarifele de 100% la importurile sârbe.
https://www.evropaelire.org/a/30457102.html

În cadrul întâlnirii cu Thaci, la Washington, pe 26 februarie, secretarul de stat american Mike Pompeo „a reafirmat parteneriatul puternic dintre Statele Unite și Kosovo, înrădăcinat în angajamentul continuu pentru valorile împărtășite și sprijinul nostru pentru un Kosovo suveran, independent”, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al Departamentului de stat Morgan Ortagus.

Kosovo și-a declarat independența de Serbia în 2008, dar Belgradul continuă să considere Kosovo ca parte a teritoriului său.

Discuțiile privind normalizarea relațiilor diplomatice au intrat în impas în noiembrie 2018 prin impunerea de către Priștina a tarifelor la mărfurile și serviciile sârbe, ca răspuns la lobby-ul continuu de la Belgrad pentru ca țările să renunțe la recunoașterea Kosovo.

Într-o tentativă de îmbunătățire a relațiilor, oficiali sârbi și kosovari la începutul acestui an au semnat scrisori de intenție pentru a stabili legături aeriene, feroviare și rutiere între Pristina și Belgrad.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Mike Pompeo a felicitat Kosovo pentru alegerile generale „reușite, democratice” din octombrie și pentru formarea acestei luni a unui nou guvern sub prim-ministrul Albin Kurti.

Thaci s-a întâlnit la Pentagon cu secretarul adjunct al apărării, David Norquist, care „a reafirmat relația importantă dintre Statele Unite și Kosovo, valorile noastre comune și statutul Kosovo ca națiune suverană independentă”, potrivit unei declarații.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Charles Summers, a spus și că David Norquist „a notat sprijinul continuu al Kosovo pentru a contracara” eforturile Rusiei și Chinei de a-și extinde influența în Balcanii de Vest.

Declarația a cerut, de asemenea, Priștinei și Belgradului „să reia eforturile care vizează normalizarea cuprinzătoare a relațiilor pentru a asigura un mediu stabil și sigur” în regiune.

Independența Kosovo este recunoscută de 98 de țări ale ONU. Rusia și unele țări ale Uniunii Europene nu se află printre acestea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG