Linkuri accesibilitate

Militari ruși ocupă noi poziții în Armenia


Erevan: premierul Nikol Pașinian în Parlament, 3 mai 2021.
Erevan: premierul Nikol Pașinian în Parlament, 3 mai 2021.

Militari ruşi au ocupat două noi poziţii în sudul Armeniei, la frontiera cu Azerbaidjanul, ca o „garanţie suplimentară de securitate" în urma conflictului de anul trecut, au relatat agenţiile de presă ruse, citând o declaraţie a premierului armean demisionar Nikol Pașinian.

În conflictul cu Armeniei cu Azerbaidjanul, Rusia este un aliat al Erevanului.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

Moscova dispune deja de o bază militară în nord-vestul Armeniei şi a trimis deja 2.000 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii în disputata enclave armeană Nagorno-Karabah din Azerbaidjan. Encalvă care a stat anul trecut în centrului noilor ciocniri armate dintre Armenia și Azebaidjan, încheiate cu un armistițiu mediat de Rusia și care a obligat Armenia să cedeze o serie de regiuni din jurul enclavei. Conflictul din Nagorno-Karabach este cel mai vechi conflict „înghețat” din spațiul post-sovietic.

Premierul Nikol Pașinian a rămas în funcţie cu titlu interimar, după ce a demisionat din postul de premier luna trecută, în urma unei dispute cu armata cu privire la responsabilitatea pentru pierderile suferite în confruntarea cu Azerbaidjanul. Noi alegeri generale au fost stabilite pentru 20 iunie în Armenia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG