Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe UE discută despre progresele candidatelor la aderare din vestul peninsulei balcanice


Miniștrii de externe din UE discuta la Bruxelles printre altele despre progresele făcute de țările-candidate la aderare din vestul peninsulei balcanice. Reuniunea are loc după ce președintele francez Emmanuel Macron a spus sâmbătă că dacă rapoartele Comisiei Europene așteptate în martie asupra Macedoniei de Nord și Albaniei vor fi pozitive, el va fi în favoarea începerii negocierilor de aderare la UE a celor două țări. Reuters scrie că declarația lui Macron, făcută la conferința internațională de securitate de la Munchen, semnalează înlăturarea principalului obstacol în calea apropierii celor două țări balcanice de UE.

Duminică, tot la Bruxelles, la o reuniune informală cu liderii țărilor din Balcanii de Vest, președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen declaraa că este „în interestul strategi al ambelor părți ca Bacanii de Vest să ne fie cât mai aproape”. Iar preledintele Comisiei europene, Charles Michel a afirmat că speră la discuții „deschise ți intense” cu liderii acestor țări înainte de summit-ul din mai, de la Zagreb.

Anul trecut, Macedonia de Nord și Albania s-au declarat nemulțumite de amânarea, sub presiunea Franței, secondată de Olanda, a deciziei de începere a negocierilor de aderare.

Între timp, Uniunea Europeană a revizuit mecanismul procesului de extindere pentru a da țărilor membre un cuvânt mai greu de spus și pentru a mări încrederea acestora în seriozitatea reformelor care sunt făcute de țările candidate în vederea admiterii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG