Linkuri accesibilitate

Ministerul de Externe poate acoperi „100%” cheltuielile pentru centrele de votare din afara granițelor (A.Ciocoi)


Premierul interimar Aureliu Ciocoi în studioul Europei Libere, Chișinău, 13 mai 2021.
Premierul interimar Aureliu Ciocoi în studioul Europei Libere, Chișinău, 13 mai 2021.

Ministerul de Externe poate acoperi „100%” cheltuielile pentru organizarea votului în afara granițelor la alegerile anticipate din 11 iulie, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi, care este și ministru de externe. Într-un interviu cu Europa Liberă, joi, 13 mai, Ciocoi a subliniat că CEC va decide dacă vor fi circa 153 de centre de votare în străinătate– ca în alegerile din noiembrie anul trecut – sau un alt număr. El a reconfirmat că guvernul interimar a ajuns la o înțelegere cu CEC privind finanțarea alegerilor, și că banii vor fi alocați în tranșe, prima fiind de 70 milioane de lei. Restul banilor vor fi transferați în funcție de solicitările ulterioare ale Autorității Electorale. CEC estimase costurile pentru alegerile anticipate la circa 125 de milioane de lei iar în interviul cu Europa Liberă, Ciocoi a precizat că executivul poate aduna o sumă de aproape 105 milioane, pentru ca fondul de rezervă al guvernului – din care se finanțează acest scrutin - nu poate fi lăsat fără bani. Organizarea alegerilor anticipate nu fusese inclusă în bugetul pe anul fiscal curent.

Interviu cu premeirul interimat Aureliu Ciocoi (1) - finanțarea alegerilor anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:33 0:00
Link direct

Consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, a spus la rândul său într-un interviu Europei Libere că presupusa lipsă a banilor pentru alegeri este o problemă falsă, calificând întreaga discuție între CEC și guvernul interimar drept „un ping-pong între instituții”.

El a reamintit că prin lege, CEC trebuie să asigure bune desfășurare a alegerilor iar guvernul, finanțarea acestora. Mai mult, Negruța a arătat că guvernul „ are la dispoziție și alte programe, care sunt, poate, mai puțin prioritare sau pot fi rectificate ulterior, ele nefiind implementate integral în prima jumătate a anului”. În orice caz, problema finanțării nu va afecta numărul de centre de votare care se vor deschide în afara granițelor, a asigurat Negruța.

Optimism care nu este împărtășit de organizația neguvernamentală Promo-LEX. Joi, Nicolae Panfil, șeful misiunii de observare a alegerilor atenționa că „un eventual buget auster pentru alegeri ar putea însemna, inclusiv mai puține secții de votare deschise, bunăoară în diaspora”.

Datele preliminarea ale înregistrării prealabile a alegătorilor moldoveni din străinătate sugerează că în ţări ca Germania, Federaţia Rusă sau Marea Britanie numărul secţiilor de votare ar trebui majorat, în schimb, în ţări ca Italia, România şi SUA, dimpotrivă, micșorat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG