Linkuri accesibilitate

Ministrul american al apărării în turneu în zona Mării Negre


Ministrul american al apărării Lloyd Austin în Congres, vorbind despre operațiunile din Afganistan, Washington, 29 septembrie 2021.
Ministrul american al apărării Lloyd Austin în Congres, vorbind despre operațiunile din Afganistan, Washington, 29 septembrie 2021.

Ministrul american al apărării Lloyd Austin a început duminică un turneu în regiunea Mării Negre pentru a întări alianțele cu țările din regiune, confruntate cu presiunile Rusie dar și pentru a exprima recunoștința Statelor Unite pentru contribuția lor la războiul din Afganistan timp de două decenii.

Lloyd Austin vizitează Georgia, România și Ucraina, înainte de a participa la summitul miniștrilor apărării NATO, organizat cu prezență fizică la Bruxelles pe 21 și 22 octombrie.
„Vrem să dăm asigurări și să întărim suveranitatea țărilor care se află în prima linie a agresiunii ruse", a declarat presei un înalt responsabil american din domeniul apărării înainte de călătorie.

Aflate în zona Mării Negre, unde Rusia încearcă să-și extindă influența și să împiedice expansiunea alianței nord-atlantice, cele trei țări se află pe orbita NATO, România ca membră cu drepturi depline și Georgia și Ucraina ca state partenere.

În Georgia, Austin se va întâlni cu prim-ministrul Irakli Garibașvili și ministrul apărării Juanșer Burșuladze, având drept obiectiv principal continuarea cooperării în domeniul apărării, în contextul în care un program de formare de trei ani, organizat de armata americană, se încheie în acest an.

Georgia speră ca vizita lui Lloyd Austin să contribuie la avansarea dosarului său de aderare la NATO.

Va fi vorba despre un „alt mesaj clar al SUA în favoarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, a dezvoltării sale stabile și democratice și a obiectivelor euro-atlantice ale țării", a declarat miercuri ministrul de externe David Zalkaliani.

În Ucraina, Lloyd Austin se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și ministrul apărării Andrii Taran, care s-au deplasat împreună la Washington la începutul lui septembrie pentru a-și pleda cauza pe lângă președintele Joe Biden în favoarea aderării lor la NATO.

În România, ministrul american al apărării se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și ministrul în funcție al apărării Nicolae Ciucă, pe fundalul crizei politice prelungite din această țară, după demiterea prin vor de neîncredere a actualului premier liberal Flon Cîțu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG