Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe german este așteptat la Moscova; secretarul de stat american începe un turneu central și est-european


Moscova, 21 august 2019: ministrul german de externe Haiko Maas și omologul său rus, Serghei Lavrov.
Moscova, 21 august 2019: ministrul german de externe Haiko Maas și omologul său rus, Serghei Lavrov.

Ministrul de externe german Haiko Maas este așteptat la Moscova, pentru convobiri cu omologul său rus Serghei Lavrov în timp ce secretarul de stat american Mike Pompeo începe în Cehia un turneu central și est-european, care se va încheia sâmbătă, în Polonia.

Este de așteptat ca discuțiile ruso-germane de la Moscova să se concentreze pe proiectul comun Nord Stream 2, gazoductul care - prin Marea Baltică – duce gaze în Germania de unde alimentează și restul pieței europene.

Gazoductele Nord Stream 1 și 2 ocolesc Ucraina, ceea ce privează această țară de miliarde de dolari în taxe de tranzit, plătite de Rusia pentru a exporta gazul în restul Europei.

Statele Unite se opun de mult proiectului, argumentul fiind că ar periclita securitatea Europei prin faptul că Germania își mărește dependența de gazele rusești. Motiv pentru care administrația Trump a impus deja sancțiuni împotriva firmelor, cu interese de afaceri în Statele Unite, care participă la proiectul Nord Stream 2. Măsură care în decembrie a blocat terminarea gazoductului, realizat în proporție de 90%.

Germania respinge acuzațiile iar unii critici susțin că America se opune pentru că ar dori să-și mărească ea exporturile de gaz lichefiat în Europa.

Turneul european al secretarului de stat american Mike Pompeo, pe de altă parte, se va concentra pe planurile administrației Trump de a retrage în jur de 12 mii de militari din Germania. Circa jumătate vor fi repatriași, dar restul vor fi relocați în alte state NATO, între altele în Polonia, România și țările baltice, prin rotație.

XS
SM
MD
LG