Linkuri accesibilitate

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, spune că la pachet cu evaluarea judecătorilor trebuie consolidată independența sistemului (VIDEO)


Fadei Nagacevschi: Astăzi nu avem un proiect de evaluare a judecătorilor pregătit, așteptăm propuneri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:25:38 0:00

Fadei Nagacevschi: Astăzi nu avem un proiect de evaluare a judecătorilor pregătit, așteptăm propuneri

Noul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi a declarat într-un interviu cu Europa Liberă că pentru moment guvernul nu are decât „un concept de proiect”, „draft de strategie”, „niciunul... în procedură legislativă” privind evaluarea judecătorilor dar și reformarea întregului sistem. Într-o fază ulterioară, procurorii ar urma să treacă și ei printr-un sistem de evaluare.

„Pentru a merge în procedură legislativă, eu întâi vreau să discut cu cetățenii Republicii Moldova, cu toți experții, cu cei interesați, ca noi să ne asigurăm că am identificat cel mai bun concept pe strategie”, a declarat Nagacevshi pentru Europa Liberă.

În opinia ministrului justiției, există două probleme: pe de o parte, judecătorii și procurorii ar urma să fie evaluați profesional și din punct de vedere al integrității, pe de altă parte, este nevoie de întărirea independenței întregului sistem, pentru a-l feri de interferențe politice. „De aceea trebuie să elimini ceea ce e stricat în interiorul sistemului respectiv și în paralel să iei și procesele de consolidare, să mergi cu consolidarea sistemului judecătoresc”.

XS
SM
MD
LG