Linkuri accesibilitate

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a repetat poziția Moscovei față de conflictul transnistrean


Militari ruși la parada de Ziua Victoriei de la Tiraspol, 9 mai 2018

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a repetat, marți, poziția Rusiei față de conflictul transnistrean, spunând că Moscova sprijină un statut special pentru Transnistria în cadrul unei Moldove unitare, integre teritorial și suverane, care își asigură respectarea neutralității.

Lavrov a răspuns unei întrebări primite la un forum organizat prin videoconferință de o fundație rusă a diplomației publice (Fundația Alexandr Gorchiakov):

„Cu alte cuvinte, a spus oficialul rus, nu vom sprijini încercările de a târî Moldova, evident, împreună cu Transnistria, în NATO. Este categoric exclus. Și nu vom susține încercările de a lipsi Moldova de statalitate”, a spus Lavrov, într-o aluzie la ideea unirii cu România.

El a vorbit în vreme ce Moscova a oferit autorităților moldovene în frunte cu președintele pro-rus Igor Dodon un împrumut de 200 de milioane de euro pentru combaterea efectelor economice ale epidemiei de coronavirus.

Opoziția moldoveană spune că acordul de împrumut, care a fost aprobat marți de guvernul de la Chișinău, dar care mai trebuie ratificat de parlamentele celor două țări, implică „riscuri exagerate pe termen lung” pentru R. Moldova și a cerut renegocierea lui.

XS
SM
MD
LG