Linkuri accesibilitate

Miza corectă a următoarelor alegeri: ruperea dominației PSD asupra societății românești (Andrei Cornea/Revista 22)


Revista presei de la București.

A trecut în presa de la București știrea despre reținerea celor două deputate ale partidului Șor. G4Media preia detaliile din surse moldovenești, via Agerpres: li s-a ridicat imunitatea parlamentară la cererea Consiliului Național Anticorupție, și pentru că au dispărut rapid într-o direcție inițial necunoscută, au fost reținute la Orhei, deși nu aceasta era intenția autorităților.

Potrivit procurorului general interimar Dumitru Robu, există „probe concludente” că Marina Tauber şi Reghina Apostolova „au participat activ la devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova, acordând ajutor în preluarea unor bănci de către grupul lui Ilan Şor”, în ceea ce s-a numit „furtul miliardului”.

Alexandru Lăzescu semnează în Revista 22 o analiză despre poziționarea Germaniei față de China, cu implicațiile geopolitice de rigoare. „Deși la Berlin există cercuri care văd în China un pericol major, par să câștige interesele lobby-ului de afaceri german, care militează pentru promovarea unor strânse relații de cooperare cu China”. Multilateralismul e clamat în Uniunea Europeană, dar Germania cel puțin îl subminează, punând în pericol „sănătatea comerțului mondial”, prin „politica egoistă, subordonată exclusiv propriului interes”.


Președintele american Donald Trump a amenințat China că va schimba drastic regulile comerțului bilateral dacă Beijing-ul intervine în forță împotriva protestatarilor din Hong Kong. Cancelarul german Angela Merkel însă tocmai a fost în vizită în China, împreună cu reprezentanți ai unor mari concernuri germane, și înclină să accepte „soluția G5 venită de la Huawei”, respinsă categoric de americani. Explicabil, spune Lăzescu: „China a devenit principalul partener comercial al Germaniei, cu un volum total de aproape 200 de miliarde de euro, devansând Statele Unite (178 de miliarde euro). Iar, cum este de așteptat, acest lucru are consecințe politice și geopolitice”.

Editorialul Revistei 22, semnat de Andrei Cornea, stabilește miza corectă a următoarelor alegeri – prezidențiale, locale și parlamentare: ruperea dominației Partidului Social-Democrat asupra societății românești. „Felul în care arată azi România se datorează mult acestei dominații de treizeci de ani a PSD (…), bazate pe un tip de conservatorism rural (…), în virtutea căruia (…) părțile mai rămase în urmă socio-cultural și economic ale societății și regiunile mai puțin dezvoltate ale țării au dominat politic părțile și regiunile mai dezvoltate”, scrie Cornea. Iar lucrurile au început chiar din 1990, „când activiștii lui Ion Iliescu se foloseau de deviza «IMGB face ordine», pentru a-i mobiliza pe muncitori împotriva manifestanților anti-FSN”.


Dominația PSD s-a exercitat continuu prin eșaloanele din teritoriu ale partidului, inclusiv în perioadele de opoziție. 2019-2020 reprezintă, consideră analistul, o oportunitate extraordinară, și care nu trebuie irosită, de a-i îndepărta pe pesediști din această poziție.

Unul din articolele de opinie din revista Reporter Global transcrie reflecțiile lui Ovidiu Nahoi după ce a participat la o dezbaterea în cadrul Forumului de la Krynica despre „Istoria, ca un câmp de bătălie”. Jurnalistul a putut auzi dispute serioase mai ales între reprezentanții țărilor care au avut cândva ceva „de împărțit”. Polonia cere azi despăgubiri de război Germaniei, România a sărbătorit în 2018 centenarul României Mari, în timp ce Ungaria va comemora anul viitor Tratatul de la Trianon. „Ce să mai spunem de moldoveni, unde o jumătate din populație crede că, în 1944, sovieticii au eliberat țara, în timp ce o altă jumătate spune că au ocupat-o”, scrie Nahoi. El crede că succesul Uniunii Europene nu e posibil „dacă nu vom înțelege că putem privi istoria europeană ca pe un întreg, ridicându-ne un pic deasupra mitologiilor noastre, cu care am venit de acasă”.

XS
SM
MD
LG