Linkuri accesibilitate

Moldova, sub riscul de a deveni „Venezuela de peste Prut” (Valentin Naumescu/Contributors.ro)


Revista presei de la București.

Dorin Popescu vede în evenimentele de la Chișinău mai ales revenirea geopolitică a Federației Ruse în Republica Moldova, iar în următoarea perioadă posibil chiar în întreaga regiune (Ucraina și estul Europei adică). Nu crede că se riscă deocamdată un scenariu conflictual, dar turnura politică indică, în opinia sa, eșecul Bucureștiului, care „a investit resurse politice, umane și logistice considerabile în desovietizarea Republicii Moldova, în europenizarea mediilor sale culturale, științifice, academice, politice.”

Cum trebuie interpretat însă consensul dintre Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia, care salută la unison noua majoritate și guvernul său. Dacă e vorba de un acord strategic pentru un cordon sanitar în regiune, reprezentat de Republica Moldova și Ucraina, asta „va avea consecințe geopolitice catastrofice – federalizarea Republicii Moldova și a Ucrainei, ambiguizarea coeziunii anti-rusești actuale, slăbirea influenței europene în regiune, apariția de noi conflicte, hibridizarea geopolitică a întregii regiune”, mai scrie Dorin Popescu.

Tot pe platforma Contributors, Valentin Naumescu vede Moldova sub riscul de a deveni „Venezuela de peste Prut”, „un stat lipsit de credibilitate (ca să nu spunem chiar eșuat), captiv față de Rusia, cu doi președinți, doi premieri și două guverne care se luptă pentru putere, cu oameni în stradă și sub amenințarea unei căderi economice grave, dar, culmea, sub oblăduirea Marilor Puteri aflate, iată, în consens.” Și acest analist scrie că Rusia va fi prezentă masiv de acum înainte în politica de la Chișinău, iar asta „pentru că blocul ACUM le-a deschis larg poarta socialiştilor”.

Previziunea sa este că „SUA și UE se vor distanța și o vor lăsa pe Maia (Sandu) cu rușii pe cap (…) Blocul ACUM a intrat într-o combinație în care nu trebuia să intre, fiind preferabil să stea deoparte în perioada următoare, indiferent dacă s-ar fi format sau nu un alt guvern, indiferent dacă s-ar fi declanșat sau nu alegeri anticipate”. Și, adaugă Valentin Naumescu, e foarte bine că România nu s-a amestecat, că nu a girat această coaliție.

Blocul ACUM a intrat într-o combinație în care nu trebuia să intre...

Un al treilea articol despre situația din Republica Moldova este semnat pe Contributors.ro de Matei Dobrovie, care se arată indignat că România „continuă să-l susţină pe Plahotniuc cu orice preţ şi să vorbească despre stabilitate şi parcursul european”. Majoritatea formată de blocul ACUM cu socialiștii „pare să fie unica şansă pentru a deschide o fereastră de oportunitate în Republica Moldova, prin dezoligarhizare”, scrie Dobrovie. Drept care reamintește puterii de la București că, „măcar acum, în ceasul al 12-lea, (trebuie) să ne facem datoria, să susţinem democraţia peste Prut şi să ne implicăm activ în stabilizarea direcţiei pro-europene a Republicii Moldova”.

Pe site-ul G4Media, Dan Tăpălagă a publicat la sfârșitul săptămânii o analiză privind incidentele româno-maghiare de la Cimitirul eroilor de lângă Dărmănești, județul Bacău. Tăpălagă reface filmul provocărilor succesive, la originea cărora bănuiește o inițiativă românească. Maghiarii au răspuns însă cu provocare la provocare, și tot așa. Totul arată, scrie Dan Tăpălagă, „cât de ușor se poate aprinde un conflict interetnic, cât de fragilă este în realitate relația majoritate-minoritate și cum prăpastia neîncrederii între români și maghiari crește alarmant. (…) Un Cernobîl etnic poate fi evitat numai dacă peste astfel focare de conflict turnăm o placă groasă de beton”.

XS
SM
MD
LG