Linkuri accesibilitate

Moldovagaz plătește 63 de milioane de dolari către Gazprom, avans pentru consumul din ianuarie


Compania Moldovagaz va efectua joi, 20 ianuarie, plata de 63 de milioane de dolari către gigantul rus Gazprom, fiind vorba de avansul pentru consumul de gaze în luna ianuarie.

„S.A. „Moldovagaz” va asigura achitarea integrală, până la finele zilei de 20 ianuarie 2022, către SAP „Gazprom” a 50% din costul volumului contractat de gaze naturale pentru luna ianuarie 2022, conform prevederilor Contractului nr. 1GM-07-11 din 29 decembrie 2006”, se menționează în Dispoziția CSE, citată de Ziarul de Gardă.

R. Moldova se confruntă începând de joi, 20 ianuarie, cu stare de urgență după ce, potrivit Guvernului de la Chișinău, Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul ca începând cu ziua de vineri, 21 ianuarie, să fie tăiat gazul.

Propunerea de instituire a stării de urgență a venit din partea Guvernului și are la bază raportul Comisiei pentru Situații Excepționale în care se menționează că „insuficiența gazelor naturale afectează direct și imediat securitatea statului și al cetățenilor”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG