Linkuri accesibilitate

„Moldovenii nu prea citesc” etichetele produselor (Agora.md)


Spicuiri din presa zilei.

Portalul Tribuna.md dedică un amplu editorial divergențelor dintre business și autorități, care astăzi sunt mai curând oponenți decât parteneri. Articolul semnat de Vitalie Dragancea constată: cu reguli abuzive și legi stufoase nu trezești intențiile investiționale și că, în genere, nu cantitatea legilor și deciziilor adoptate sunt stimulentul creșterii economice. Calitatea contează. Autorul mai observă că în instituțiile publice sunt și funcționari bine intenționați. (…) Dar, aceștia sunt în minoritate și nu au suficientă putere de decizie. Ei încă nu pot determina comportamentul autorităților, conchide Vitalie Dragancea.

Publicația specializată pe teme economice Mold-street.com își oprește atenția la scumpirea benzinei și motorinei. Jurnaliștii au ajuns la concluzia că piața și concurența reală în continuare sunt influențate puternic de înțelegeri ascunse. Imediat după majorarea prețurilor la carburanți, multe voci au cerut o anchetă de piață, măsuri administrative și sancționarea petroliștilor. În condițiile unei economii de piață, aplicarea de măsuri administrative și represive pentru a impune prețuri mai mici, fără o justificare economică, ar fi un act contraproductiv. Pe de altă parte, nici lipsa de acțiune pentru a ține piața în albia reglementată nu este sănătoasă. „Soluția este piață liberă, iar de monitorizarea ei trebuie să se ocupe Consiliul Concurenței. Nicio metodologie, nici un calcul nu poate substitui o concurență sănătoasă de piață”, susține Victor Parlicov, fost director general al ANRE.

Portalul Agora.md citează un studiu realizat de Magenta Consulting care constată că „moldovenii nu prea citesc”. Cel puțin, nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Cercetarea relevă faptul că 4 din 10 moldoveni nu analizează ceea ce este indicat pe produsul pe care-l procură. Unul dintre motive ar fi faptul că nu au încredere în informațiile indicate pe ambalaje. Aproximativ 60% verifică marca, originea, cantitatea și aspectul produsului. Cei mai puțini sunt acei care afirmă că verifică informațiile nutriționale. Trei din patru persoane care nu analizează eticheta produsului sunt bărbați și, în general, femeile, persoanele tinere și cele cu venituri lunare mai mari sunt mai atente la ce cumpără.

Jurnaliștii portalul Anticorupție.md scot la iveală faptul că majoritatea șefilor Judecătoriei Chișinău și-au cumpărat anul trecut mașini și case de lux pentru care au plătit sume fabuloase. Reporterii au analizat declarațiile de avere și de interese ale președintelui și vicepreședinților Judecătoriei Chișinău depuse pentru 2018 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații și cât au cheltuit pentru bunurile achiziționate. Aflați, așadar, că Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinău, și-a cumpărat anul trecut un garaj de 38 de metri pătrați și o încăpere de 4,4 metri pătrați. Achizițiile l-au costat, potrivit declarației de avere și interese personale, 180.000 de lei. În 2018, el a înregistrat venituri de 317.000 de lei din salariul obținut la Judecătoria Chișinău și din activitatea didactică. În plus, magistratul păstrează la bancă 107.000 de lei. Subalternul lui Țurcanu, Vitalie Stratan, și-a cumpărat în 2018 o casă de locuit de 116,9 metri pătrați, cu tot cu terenul de aproape cinci ari contra sumei de 756.000 de lei. În 2018 vicepreședintele Judecătoriei Chișinău a vândut apartamentul de 66 de metri pătrați, pe care l-a obținut un an mai devreme la preț preferențial.

Pagina electronică a publicației „Adevărul” îl citează pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, potrivit căruia din momentul punerii în aplicare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea European, configuraţia comerţului extern al Republicii Moldova s-a schimbat, UE devenind principalul partener comercial al ţării, cu o pondere de 70% în cazul exporturilor şi 50% în cazul importurilor. Potrivit ministrului, datorită UE s-a reuşit crearea multiplelor oportunităţi pentru dezvoltarea economică şi durabilă a Republicii Moldova. „Vom continua să muncim şi în continuare în această direcţie şi să respectăm angajamentele”, a declarat Chiril Gaburici. Cifrele au fost invocate la întrevederea ministrului economiei şi infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei întâlniri cu Cecilia Malmström, comisarul Uniunii Europene pentru comerţ, la Kiev, Ucraina, unde în perioada 20-21 mai s-a desfăşurat a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerţului.



XS
SM
MD
LG