Linkuri accesibilitate

„Moment crucial între democrație şi dictatură” (VIDEO)


„Moment crucial între democrație şi dictatură”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

Arhitect Victoria Țăranu, Hasselt University, Belgia.

O declarație a moldovenilor din diaspora adoptată în 26 august la Bruxelles.

Declarația a fost trimisă către: Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Belgiei, Ambasada Republicii Moldova din Regatul Belgiei, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Parlamentul European, Parlamentul European, Partidul Socialist din Belgia, Partidul Vlaams Belang, Christen-Democratisch & Vlaams, Open Vlaamse Liberalen en Democraten, Nieuw-Vlaamse Alliantie, Mouvement Réformateur, Centre Démocrate Humaniste, Partidul Groen​.

„26 august 2018

Noi, cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi cu traiul în Regatului Belgiei, suntem profund îngrijoraţi de abuzurile şi infracţiunile grave care au loc în Republica Moldova. Democraţia fragilă este în pericol din cauza încălcărilor normelor democratice, a drepturilor fundamentale ale omului, Moldova devenind o dictatură:

  • Uzurparea puterii în stat
  • Oligarhul Vladimir Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat (PDM), deşi se declară pro-european, încalcă principiile statului de drept. Neavând nici o funcţie publică, PDM obținând doar 16% din voturi la alegerile parlamentare din 2014, Plahotniuc controleaza toate puterile în stat - Parlamentul, Guvernul şi sistemul judecătoresc. Acestă monopolizare a puterii de către oligarh este constatată și de către Parlamentul European in Raportul de monitorizare din mai 2018.
  • Situația la nivelul democrației locale a degradat atât de mult, încât din 2015, când au avut loc ultimele alegeri locale din Republica Moldova, peste 400 de primării controlate de alte partide (dintr-un numar total de 897) au aderat la Partidul Democrat fără a fi organizate alegeri locale anticipate. Sute de aleși locali au aderat la Partidul Democrat prin șantaj, corupere sau sub presiunea organelor de urmărire penală și a justiției.
  • Modificarea cu iregularităţi a sistemului electoral
  • PDM şi Plahotniuc nu se bucură de sprijinul populaţiei, la investirea guvernului Filip au avut loc numeroase proteste populare. Fiind conștienţi de eventuala înfrângerea la următoarele alegeri, PDM a făcut coaliţie cu pro-rusul Igor Dodon (partidul PSRM) pentru modificarea sistemul electoral.
  • Oficial, conform datelor MAEIE, peste hotare ţării se afla peste 800.000 de moldoveni, adica 20% din întreaga populaţie. Pentru a fi reprezentată corect, diasporei i-ar reveni 10 deputaţi în Parlament, însă datorită noului sistem mixt îi revin doar 3 deputaţi. Votul mixt a fost introdus cu iregularităţi de procedură, cu incălcări grave ale principiului reprezentativităţii şi in pofida faptului că aceste iregularităţi au fost semnalate de către Comisia de la Veneţia in prealabil.
  • Intimidări la adresa societății civile și a presei libere
  • Peste 80% din televiziunile cu acoperire națională sunt in proprietatea membrilor de partid, 70% din piața media este controlată direct de către oligarhul Vladimir Plahotniuc . Aceste resurse media sunt folosite pentru manipularea opiniei publice, inclusiv în tentativa de a discredita Partidul Popular European.
  • Moldova se clasifica pe locul 81 conform World Press Freedom Index din anul 2018 . Reprezentanţii societăţii civile şi ai presei independente sunt supuşi constant unui linşaj mediatic prin intermediul resurselor media controlate de Vladimir Plahotniuc sau amenințați de către funcționari publici precum primarul Ilan Şor, condamnat în prima instanţă pentru fraudele din sectorul bancar.
  • Invalidarea mandatului de primar
  • Alegerile de primar din 3 iunie 2018, recunoscute de către observatorii internaţionali, au fost câștigate de către candidatul pro-european Andrei Nastase (coaliţia PPDA şi PAS). Mandatul nu a fost validat de către organele de justiţie subordonate politic, cauza invocată fiind un video live plasat pe Facebook care conţinea îndemnul de a ieşi la vot . Nu a fost invocată cauza agitaţiei electorale in favoarea unui candidat.
  • Decizia a fost criticată de comunitatea internațională, inclusiv Uniunea Europeană și Departamentul de Stat al SUA. Drept urmare, pe 4 iulie 2018 Comisia Europeană a suspendat asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
  • Furtul miliardului
  • În Republica Moldova au fost săvârșite infracţiuni grave pentru care nu a fost nimeni tras la răspundere: furtul a circa 1 miliard de dolari din sistemul bancar, cunoscut ca Jaful Secolului, întrucât constituie a opta parte din bugetul țării.
  • Laundromatul rusesc
  • În 2010-2014 instanțele judecătorești au fost folosite pentru organizarea și desfășurarea operaționilor de spălare a banilor, asigurând temei juridic pentru transferul a peste 22 miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă (laundromatul rusesc) prin intermediul sistemului bancar al Republicii Moldova.

Neglijarea voinţei alegătorilor, încălcarea drepturilor fundamentale, capturarea instituțiilor de stat reprezintă elemente ale uzurpării puterii în stat. Controlul asupra instituțiilor Republicii Moldova în scopuri de îmbogățire persoanală face posibilă multiple activități infracționale nu doar în Republica Moldova, dar și la nivel internațional, Republica Moldova astfel devenind o sursă de instabilitate politică, economică, demografică și de securitate regională la frontiera de est a Uniunii Europene.

Noi, participanții la protestul din 26 august 2018 de la Bruxelles, declarăm următoarele revendicări:

Pentru autoritățile din Regatului Belgiei:

  • Anchetarea internaţională a furtului miliardului şi a laundromatului rusesc.
  • Anchetarea internaţională a uzurpării puterii în stat de către partidele PD şi PSRM.
  • Sancţiuni internaţionale pentru persoanele responsabile în baza acestor investigaţii din partea organelor competente din Regatului Belgiei - îngheţarea conturilor bancare şi interdicţia de a călătorii în Regatului Belgiei.
  • Excluderea Partidului Democrat din Moldova (PDM) din Partidul Socialiştilor Europeni (PES Party of European Socialists).

Pentru autoritățile din Republica Moldova:

  • Validarea rezultatelor alegerilor de primar din Chişinău din 3 iunie 2018.
  • Revenirea la alegerea deputaților după sistemul electoral proporțional.
  • Depolitizarea sistemului judecătoresc şi a televiziunii de stat.
  • Demisia Guvernului și instalarea unui Guvern tehnocrat, independent, temporar, care să asigure desfășurarea alegerilor parlamentare in condiţiile unui stat de drept.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG