Linkuri accesibilitate

Monumentul victimelor represiunii staliniste, din Taișet, Iarkutsk, a fost vandalizat


Monumentul victimelor represiunii politice staliniste din Taișet, după ce a fost vandalizat
Monumentul victimelor represiunii politice staliniste din Taișet, după ce a fost vandalizat

Un monument al victimelor represiunii politice staliniste a fost vandalizat și vopsit în orașul siberian Taișet. Incidentul din regiunea Irkutsk a fost raportat pe 5 iulie și se pare că s-a întâmplat târziu în ziua precedentă.

Inscripția de pe monument, care a fost instalată în urmă cu mai puțin de o săptămână, a fost făcută ilizibilă fiind vandalizată.
În timpul regimului sovietic al lui Iosif Stalin, zeci de mii de prizonieri au trecut prin Taișet în drum spre lagărele de mai departe spre est. În regiune se afla lagărul Taișetlag.

Critici ai președintelui Vladimir Putin spun că politica sa de reabilitare a reputației lui Stalin poartă o vină pentru aceste acte de vandalism. Monumente în memoria dictatorului Stalin au apărut în multe orașe din toată Rusia, multe dintre ele pe proprietatea privată a Partidului Comunist al Federației Ruse. Pe 24 iunie, comuniștii au dezvăluit o statuie a lui Stalin în orașul Bor Nijny Novgorod.

Milioane de cetățeni sovietici au fost victime directe și indirecte ale represiunii politice în timpul regimului sovietic stalinist între 1924-53.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG