Linkuri accesibilitate

Ministerul rus de Externe nu mai consideră Elveția „o țară neutră”


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Moscova a respins un plan al Kievului de a cere Elveției să reprezinte interesele Ucrainei în Rusia, afirmând că nu mai consideră Elveția o țară neutră. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Ivan Neciaiev, a declarat la 11 august că Elveția a solicitat Moscovei permisiunea de a reprezenta interesele Ucrainei și că Moscova a respins cererea.

„Am răspuns foarte clar că, din păcate, Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și că nu poate acționa ca intermediar sau reprezentant”, a declarat Neciaiev. „Berna s-a alăturat sancțiunilor occidentale ilegale împotriva Rusiei”. Neciaiev a adăugat că Elveția nu poate, de asemenea, să reprezinte interesele Rusiei în Ucraina.

Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia la scurt timp după declanșarea invaziei militare Moscovei, pe 24 februarie. La 10 august, Kievul a cerut Elveției să îi reprezinte interesele în Rusia, dar Berna a insistat că, pentru aceasta, este nevoie de acordul Moscovei.

Elveția are o lungă istorie a unor astfel de acorduri, reprezentând, printre altele, interesele SUA în Iran, interesele iraniene în Arabia Saudită, interesele rusești în Georgia și interesele georgiene în Rusia. Pe de altă parte, Elveția s-a asociat aproape tuturor sancțiunilor pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei de la intervenția sa militară în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG