Linkuri accesibilitate

Moscova: proteste împotriva amendamentelor constituționale anunțate de Putin (VIDEO)


La Moscova, au avut loc în acest weekend o serie de acțiuni de protest îndreptate împotriva modificării legii fundamentale a Rusiei, despre care a anunțat anterior președintele Vladimir Putin.

Mai bine de 10 persoane au fost reținute.

Printre cei care se opun amendamentelor este Iulia Galiamina, deputat municipal, care i-a invitat pe cei care sunt împotriva modificării legii supreme să se alăture marșului organizat duminică în memoria avocatului Stanislav Markelov și a jurnalistului Anastasia Baburova.


Unii participanți la marș purtau în mâini Constituția rusă, în semn de protest împotriva „loviturii de stat” – astfel numesc ei amendamentele la legea supremă propuse de Putin. Activistul Konstantin Fokin, care ținea în mâini o pancartă pe care scria: „Pleacă, Putin!”, a fost reținut chiar înainte de începerea acțiunii.


Sâmbătă, pe durata întreii zile, în fața clădirii Administrației Prezidențiale din centrul Moscovei, au avut loc serie de pichete singulare împotriva modificării Constituției. Acțiunea de pichetare a fost organizată de un alt deputat municipal, Ilia Azar, transmite MBH Media. În Rusia, actuala lege nu le interzice cetățenilor să desfășoare astfel de acțiuni fără acordul autorităților.

Amintim că Vladimir Putin a propus un set de modificări ale Constituției ruse, de elaborarea cărora urmează să se ocupe o comisie creată din politicieni, avocați și vedete. În 2024, Putin nu va mai putea candida la funcția de președinte al Rusiei, deoarece Constituția îi interzice să dețină acest post pentru mai mult de două mandate la rând. Mulți experți consideră că Putin intenționează, cu ajutorul amendamentelor anunțate, să-și păstreze puterea.

XS
SM
MD
LG