Linkuri accesibilitate

Mulți ziariști se văd captivi într-o presă mai mult sau mai puțin controlată (Dan Tăpălagă/G4Media)


Revista presei de la București.

De ziua mondială a presei, Dan Tăpălagă scrie pe site-ul G4Media că presa din România a dus-o întotdeauna rău atunci când la putere s-a aflat Partidul Social-Democrat. Pentru cei care erau atunci prea tineri, el reamintește că în guvernarea Adrian Năstase (2000-2004), mijloacele de cenzurare a presei erau de multe feluri: publicațiile sau instituțiile media erau cumpărate cu publicitate de stat – și multe s-au cumințit așa. Sau li se tăiau datoriile către bugetul de stat. Jurnaliștii și publicațiile care nu depuneau armele ajungeau să fie supuși amenințărilor, campaniilor de denigrare, controalelor abuzive ale instituțiilor fiscale. Detaliile se regăsesc în raportul Freedom House din 2004, reprodus de altfel în articolul de care vorbim.

Dan Tăpălagă compară apoi „epoca” Năstase cu cea de acum: metodele sunt cam aceleași, cu deosebirea că mituirea cu publicitate de stat nu prea mai contează, publicitatea s-a diversificat masiv. O deosebire mare este că au dispărut „publisherii” străini, presa e deținută în general de oligarhi ai acestei puteri. Singurul post de televiziune care a încercat să facă oarecare opoziție la înregimentarea tuturor celorlalte televiziuni în tabăra pro Dragnea – Digi24 – a fost încolțit cumva și acum dă înapoi, temperându-și neplăcut de repede pozițiile critice. Din păcate, spune Tăpălagă, ziariștii de azi au pierdut ceva: „motivația interioară, credința într-un viitor mai bun. Atunci erau la orizont NATO și UE, lumea occidentală. Azi ne luptăm să nu ieșim din ea. Mulți se văd captivi într-o presă mai mult sau mai puțin controlată. N-au prea multe opțiuni la îndemână, dar, cu toate acestea, mai sunt destui care se încăpățânează să-și facă meseria și să sape după adevăr”.

Și directorul ziarului Cotidianul, Cornel Nistorescu, deplânge dispariția presei în România, mai bine zis „pulverizarea” ei : „Fiecare supraviețuiește pe cont propriu. Asociațiile profesionale sunt anemice”. Nistorescu nu atribuie situația direct factorului politic. Spune că totul a pornit de la regretabila privatizare a societății de stat de distribuție a presei, Rodipet. În clipa de față, nu mai există distribuție pentru presa scrisă. Și cum decizia legată de Rodipet a fost luată în timpul guvernării lui Adrian Năstase, premier din partea Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea și colegul său de alianță Călin Popescu-Tăriceanu sunt invitați să corecteze greșeala: „nu au decât să ofere câteva facilități unei mari societăți de difuzare. Este plină lumea de ele. Cele franceze ar repune difuzarea pe roți în cel mult câteva luni. În doi ani, am avea acoperită întreaga țară cu chioșcuri de vânzare a presei. Abia atunci am putea vorbi serios despre presă și despre rolul ei!”

Ioana Ene Dogioiu remarcă pe site-ul ziare.com intrarea neașteptată în măsurătorile sociologice a Laurei Codruța Kovesi ca posibil candidat la prezidențiale. Deși e convinsă că fostul procuror șef anticorupție nu va candida, Ioanei Ene i se pare firesc că, într-un sondaj comandat de Europa FM, 47% dintre români au arătat că doresc să o vadă pe lista de candidați, pentru că cea mai mare problemă este acum lipsa de lideri credibili. Or Kovesi ar fi dovedit că este un lider adevărat: nu a cedat niciodată presiunilor, este un om echilibrat, transmite naturalețe și nu senzația că mânuiește jocuri ascunse, și-a apărat întotdeauna echipa.

XS
SM
MD
LG