Linkuri accesibilitate

„Multilateralismul”, victima pandemiei de coronaviurus - afirmă secretarul general ONU


Secretarul general ONU, Antonio Guterres (foto arhivă)
Secretarul general ONU, Antonio Guterres (foto arhivă)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns luni faptul că lupta împotriva pandemiei COVID-19, fie că este vorba despre vaccinare sau ajutoare economice, s-a dovedit până în prezent a fi un eşec al multilateralismului.
„Sprijinirea unei riposte mondiale echitabile şi a unei redresări economice în faţa pandemiei pune multilateralismul la încercare. Până în prezent, acesta este un test la care am eşuat'', a spus Guterres într-un discurs la un forum ONU pe tema finanţării dezvoltării.

„Vaccinarea este doar un exemplu. Numai zece ţări din lume concentrează 75% din vaccinările mondiale (...). Numeroase ţări nu au început încă să-şi vaccineze personalul sanitar şi cetăţenii cei mai vulnerabili. O penurie mondială de vaccinuri ameninţă sănătatea şi bunăstarea fiecăruia'', remarcă secretarul general al ONU, insistând că „avem nevoie de un acces echitabil la vaccinuri pentru toţi, peste tot''.

„Aceeaşi lipsă de solidaritate o regăsim la capitolul ajutor economic”, a continuat Guterres. „Unele ţări au mobilizat programe de asistenţă de miliarde de dolari, în timp ce numeroase ţări în dezvoltare se confruntă cu o povară a unei datorii insuportabile, care în lipsa unei corecţii va face complet irealizabile obiectivele dezvoltării durabile'', a argumentat Guterres.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG