Linkuri accesibilitate

Nagono-Karabah: Armenia acuzată că ar fi atacat gazoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan


Capitala regiunii separatiste a fost din nou ținta bombardamentelor azere, Stepanakert, 6 octombrie 2020

Procuratura generală din Azerbaidjan susține că în cursul luptelor din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, forțele armene ar fi încercat să lovească și un gazoduct, element important din infrastructura energetică regional. Armenia a respins categoric acuzația. Ținta atacurilor armene ar fi fost conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, cale alternativă de alimentare a Europei la gazul venit din Rusia.

Luptele dintre forțele azere și armene au continuat și marți, pentru a zecea zi, în ciuda unor apeluri reînnoite la încetarea imediată a focului în conflictul din Nagorno-Karabah. O scurtă acalmie în noaptea precedentă, a fost întreruptă de noi bombardamente asupra orașului Stepanakert, capitala regiunii separatist.

Premierul armean Nikol Pașinian, într-un interviu cu agenția AFP, a acuzat Turcia de actuala escaladare a conflictului. Azerbaidjan-ul are de 15 ani un discurs agresiv, a spus Pașinian, dar numai acum, cu sprijinul activ și deschis al Turciei, a avut curajul să treacă la fapte.

De la izbucnirea ostilităților, pe 27 septembrie, cele două părți au relatat despre cel puțin 240 de morți, inclusiv zeci de victime printre civili. Bilanțul real poate fi mult mai ridicat, ambele părți afirmând că au cauzat una alteia pierderi însemnate. Luptele au cauzat mari temeri în legătură cu o posibilă extindere a conflictului, prin atragerea Turciei, putere regională și aliată apropiată a Azerbaidjanului, precum și a Rusiei, care are un acord de apărare cu Armenia.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG