Linkuri accesibilitate

Nagorn-Karabah: armata azeră susține că a cucerit orașul Șușa ( Susa)


Baku: celebrări, după ce s-a anunțat cucerirea orașului Șuși din Nagorno-Karabah, 8 noiembrie 2020.
Baku: celebrări, după ce s-a anunțat cucerirea orașului Șuși din Nagorno-Karabah, 8 noiembrie 2020.

Luptele dintre forțele azere și cele armene, în enclava separatistă Nagorno-Karabah s-au întețit din nou după ce autoritățile de la Baku au anunțat cucerirea orașului Șușa (Susa în azeră), al doilea ca mărime din enclavă. Partea armeană a negat căderea orașului dar a recunoscut în regiune au loc lupte grele. Orașul este pe culmea unui deal, în lungul principalei șosele care leagă capitala regiunii, Stepanakert de Armenia.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

Sute de oameni au sărbători la Baku anunțul că orașul Șușa ar fi fost cucerit, la numai o zi după ce președintele rus Vladimir Putin discutase criza din Nagorno-Karabah cu omologii săi din Franța și Turcia. Ankara este principalul aliat al Azerbaidjanului în acest conflict, așa cum Rusia este percepută drept aliatul Armeniei, cu care are și un acord de asistență militară, care însă nu acoperă și regiunea separatistă. Extinderea luptelor pe teritoriul Armeniei ar putea însă forța implicarea directă a Rusiei.

XS
SM
MD
LG