Linkuri accesibilitate

NATO îi avertizează pe talibani că nu va permite revenirea terorismului în Afganistan


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a avertizat pe talibani că Alianța nu poate permite Afganistanului să devină din nou un teren propice pentru terorism după ce militanții au preluat puterea.

„Cei care preiau acum puterea au responsabilitatea de a se asigura că teroriștii internaționali nu își vor recăpăta poziția", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles.

Viitor incert pentru femeile și copiii afgani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

El a spus că, deși NATO și-a retras forțele din Afganistan, alianța va rămâne în alertă pentru semne că grupări teroriste s-ar regrupa acolo și ar putea întreprinde atacuri de la distanță.

Stoltenberg a spus că NATO a fost surprinsă de viteza victoriei talibane, dar i-a învinuit pe liderii afgani pentru „tragedia” care se desfășoară, împărtășind opinia președintelui Statelor Unite Joe Biden, care spusese ieri că Statele Unite nu pot lupta în locul fortelor afgane, și că operațiunea americană nu a fost niciodată menită „să clădească o națiune”

„O parte din forțele de securitate afgane au luptat curajos. Dar nu au reușit să securizeze țara, deoarece în cele din urmă conducerea politică afgană nu a reușit să reziste talibanilor și să realizeze soluția pașnică pe care afganii și-o doreau cu disperare", a spus secretarul general al Alianței Nord Atlantice.

"Acest eșec al conducerii afgane a dus la tragedia la care asistăm", a adăugat Stoltenberg, menționând că scopul NATO a fost de a ajuta la construirea unui stat viabil, nu de a menține o prezență permanentă acolo.

La conferinta de presa de la Bruxelles, secretarul general al NATO a fost rugat de o jurnalista din Afganistan ca alianta sa nu recunoasca legitimitatea noului regim de la Kabul și să continue sa faca eforturi pentru a se asigura că drepturile omului – drepturile femeilor vor fi respectate.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG