Linkuri accesibilitate

NATO înființează la Sibiu Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est


The Nato logo is pictured during a panel discussion at an official NATO outreach event
The Nato logo is pictured during a panel discussion at an official NATO outreach event

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East - HQ MNC-SE) în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti a fost înființat joi, prin hotărârea comună a Senatului și Camerei Deputaților.

Hotărârea de înființare a comandamentului a fost adoptată în urma propunerii Președintelui României la solicitarea Ministerului Apărării Naționale și cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în conformitate cu prevederile Legii nr.291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, transmite Ministerul Apărării Naționale.

În contextul modificării radicale a mediului internațional de securitate și în baza angajamentelor internaționale asumate de România, țara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul național a unei capabilități multinaționale de comandă și control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziția NATO, ca element integrator al planurilor naționale și aliate de apărare.

„Inițiativa României a fost apreciată la nivelul NATO și acceptată de aliați, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional,” a declarat ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

MNC-SE va avea statut de comandament militar internațional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naționale de comandă și control.

În ceea ce privește organizarea, funcționarea, încadrarea cu personal și alte detalii necesare îndeplinirii misiunii MNC-SE, acestea vor fi stabilite prin înțelegeri încheiate de către MApN cu autoritățile militare ale NATO și statele aliate participante, iar dislocarea Comandamentului la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităților militare ale NATO.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG