Linkuri accesibilitate

NATO cere Rusiei și Siriei să pună capăt bombardamentelor „aleatorii”


Localitatea al-Nayrab, aflată la 14 km de Idlib, Siria. 20 februarie 2020
Localitatea al-Nayrab, aflată la 14 km de Idlib, Siria. 20 februarie 2020

Rusia, împreună cu Iranul, au oferit sprijin politic, militar și financiar crucial președintelui sirian Bashar al-Assad în timpul lungului război civil, care a ucis peste 400.000 de oameni și câteva milioane s-au refugiat din martie 2011.

Turcia spune că forțele sale au ripostat împotriva forțelor guvernamentale siriene susținute de Rusia, după ce cel puțin 33 dintre soldații săi au fost uciși în atacuri aeriene din provincia Idlib. NATO a condamnat Damascul și Moscova pentru ceea ce a numit un bombardament „aleatoriu” în regiune și a cerut Moscovei și Damascului să pună capăt ofensivei, să respecte legislația internațională și să susțină eforturile ONU pentru găsirea unei soluții conflictului din Siria care durează de 9 ani.

NATO cere Rusiei și Siriei să pună capăt bombardamentelor „aleatorii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00
Link direct

Directorul de comunicații al președintelui turc, Fahrettin Altun, a cerut comunității internaționale într-o declarație la 27 februarie să sprijine eforturile Ankarei de a pune capăt „crimelor împotriva umanității”, comise de guvernul de la Damasc.

Suntem alături de aliatul nostru, Turcia...

„Solicităm comunității internaționale să-și îndeplinească responsabilitățile” și să contribuim la stoparea „crimelor împotriva umanității”, a guvernului sirian.

Statele Unite au declarat că „suntem alături de aliatul nostru, Turcia” și au cerut ca Siria și Rusia să își încheie ofensiva în Idlib.

„Ne uităm la opțiuni despre cum putem sprijini cel mai bine Turcia în această criză”, a spus o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Kay Bailey Hutchison
Kay Bailey Hutchison

Ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat că turcii ar trebui să vadă „cine este partenerul lor de încredere și cine nu”.

La ONU, Franța a condamnat „cu cea mai mare fermitate bombardamentele intense din partea aviației regimului și a aliaților săi, în special a Rusiei”, citând un dezastru umanitar cauzat de atacuri asupra spitalelor, școlilor și adăposturilor de refugiați.


Vasili Nebenzia, ambasadorul rus al ONU, a negat relatările despre un dezastru umanitar la Idlib, spunând că „singura soluție pe termen lung [la conflictul din Siria] este să alunge teroriștii din țară”.

Anterior guvernatorul Rahmi Dogan din provincia Hatay a spus că 33 de soldați turci au fost uciși în provincia Idlib în atacurile aeriene ale avioanelor de război ale guvernului sirian.

Vasilii Nebenzia
Vasilii Nebenzia

Observatorul sirian pentru drepturile omului, o agenție care monitorizează conflictul din Siria de la Londra, a spus că cel puțin 34 de soldați turci au fost uciși în atacurile aeriene.

Noile confruntări trezesc îngrijorare că Turcia ar putea să intre în lupta directă cu forțele ruse în Siria.

Rusia, împreună cu Iranul, au oferit sprijin politic, militar și financiar crucial președintelui sirian Bashar al-Assad în timpul lungului război civil, care a ucis peste 400.000 de oameni și câteva milioane s-au refugiat din martie 2011. Statele Unite și Turcia au susținut diferite grupări rebele ale opoziției.

XS
SM
MD
LG