Linkuri accesibilitate

Navalnîi transferat într-o colonie penitenciară din zona Moscova


Alexei Navalnîi în timpul apelului judecat într-un tribunal din Moscova, 20 februarie 2021.

Presa din Rusia relatează că opozantul Alexei Navalnîi ar fi fost transferat într-o colonie penitenciară din zona Moscovei dar colaboratorii lui atrag atenția că nu există încă nici o confirmare oficială a locului unde își ispășește cei doi ani și jumătate de închisoare.

Agenția TASS a relatat sâmbătă că Navalnîi a fost transferat în colonia penitenciară Pokrov din regiunea Vladimir, situată la circa 100 de kilometri est de Moscova. TASS citează o sursă anonimă care susține că transferul a avut loc vineri, 26 februarie și că Navalnîi s-ar afla în carantină. De regulă, autoritățile penitenciare nu confirmă închisoarea unde se află sau este transferat un deținut decât după ce a avut loc transferul.

Familia lui Navalnîi și colaboratorii acestuia atrag atenția că pentru moment nu există nici o confirmare oficială așa că „rămân valabile întrebările: unde se află, care este starea sănătății, este în siguranță?” a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

Opozantul a fost arestat în ianuarie pe un aeroport din Moscova, la întoarcerea din Germania unde fusese tratat timp de cinci luni după ce în august 2020 fusese ținta unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, în Siberia. Ulterior a fost condamnat la doi ani și jumătate închisoare pentru că ar fi încălcat condițiile unei condamnări cu suspendare din 2014, într-un dosar de fraudă pe care Navalnîi îl califică drept fabricat la ordin politic. Arestarea și condamnarea lui Navalnîi au provocat un val de proteste ample în Rusia și intervenția brutală a forțelor de ordine. În jur de 10 mii de persoane au fost temporar reținute.

Luni, ambasadorii UE se pregătesc să oficializeze noi sancțiuni împotriva Rusiei ca reacție la condamnarea lui Navalnîi și la intervenția brutală a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG