Linkuri accesibilitate

„Ne îndreptăm spre dezastru” (Spotmedia.ro / Emilian Isăilă)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Europa Centrală și de Est și-a retras încrederea față de China ca mare investitor, se arată într-o analiză publicată de G4Media. Ultima care și-a schimbat atitudinea este Bulgaria. Din grupul 17+1 (16 state din Uniunea Europeană, Serbia plus China), doar Serbia, Ungaria și Grecia au mai acceptat în iunie să mai participe la (video) conferința anuală.

„După ani de reuniuni 17 + 1, politicienii din Europa de Est și-au dat seama că pentru omologii lor chinezi erau mai importante oportunitățile de poze de grup decât discuțiile semnificative. Decoratele albume foto de la aceste evenimente erau menite să promoveze cariere pe plan intern (chinez), mai degrabă decât să dezvolte inițiative în regiunea Central și Est Europeană”.

Țările au constatcă marile investiții nu s-au concretizat, a mai intervenit și situația revoltătoare din Hong-Kong...

„Pentru unii, se scrie în această analiză, această reevaluare a fost asociată cu războiul rece tehnologic dintre SUA și China. În urma presiunilor Washingtonului, Polonia, Republica Cehă, România și Estonia au indicat că vor interzice firmei chineze Huawei să construiască rețelele lor 5G. În mai 2020, România a anulat un acord cu o companie chineză pentru construirea unei centrale nucleare. Pentru Letonia, percepția unei «alianțe a dragonului cu ursul» între Beijing și Moscova, a determinat agenția sa de informații să declare China ca fiind o amenințare la adresa securității naționale”. Pierderea acestei piețe e greu de recuperat de către guvernul de la Beijing, preocupat în clipa de față mai ales de propria stabilitate.

Liberalii și președintele Klaus Iohannis au de luat o decizie grea până la sfârșitul acestei săptămâni: cea privind data alegerilor locale. Ei le-ar dori în septembrie, iar pe cele parlamentare, la termen, în decembrie. Guvernarea dincolo de aceste date va fi aproape imposibilă, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul Spotmedia.ro: „Gândiți-vă numai cum ar putea Guvernul Orban să treacă bugetul pe anul viitor cu actualul Parlament în care toată lumea stă cu ochii în sondaje. Iar angajarea răspunderii nu merge de multe ori la apă”.

Cazurile de coronavirus sporesc zilnic în România cu peste 1000, iar rata de îmbolnăvire a crescut enorm...

Direcțiile Sanitare sunt în multe locuri depășite de situație, cu bolnavi de COVID-19 în rândul personalului și așa insuficient, iar sistemul medical se apropie de punctul critic. Emilian Isăilă (Spotmedia.ro) scrie fără ocol: „Ne îndreptăm spre dezastru”. „Acest al doilea val al epidemiei(…) a fost generat de o slabă administrare a ieșirii din izolare la sfârșitul lunii mai”, crede jurnalistul. În a doua etapă a relaxării, după 1 iunie adică, nu doar populația s-ar fi relaxat, ci și autoritățile. Au pus umărul, la agravarea situației și partide din opoziție: PSD în primul rând, dar și Pro România și ALDE. În cazul PSD-ului, Emilian Isăilă consideră că e vorba de o strategie absolut conștientă, ca revanșă față de pierderea precedentelor alegeri: așa se face că guvernul a fost privat, cu sprijinul unor instituții precum Avocatul Poporului și Curtea Constituțională, de legislația care i-ar fi înlesnit măsuri mai severe. Legislația s-a reparat, dar suficient de târziu ca epidemia să intre în acest accelerando periculos.

Este și părerea Melaniei Cincea, care comentează pe Marginaliaetc.ro și insistă pe lipsa de consens dintre partide, absolut necesară într-o situația deosebit de gravă cum este acum.

XS
SM
MD
LG