Linkuri accesibilitate

„Nişte moldoveni nostalgici, pioşi şi cuminţi” (Mircea Druc / Adevărul)


Imagine generică
Imagine generică

Revista presei de la București.

Ion Petrescu reproduce pe blogul său găzduit de ziarul Adevărul un lung text despre unionism ca necesar „proiect de țară al tuturor românilor” semnat de Mircea Druc. Un fragment reamintește cum unii dintre președinții României au trecut sub preș chestiunea unirii, ba chiar i-au pus piedici de tip diplomatic. Ion Iliescu a semnat tratatul cu Uniunea Sovietică, iar Emil Constantinescu, într-o cu totul altă etapă, a semnat, nu se știe de ce, tratat bilateral cu Ucraina, cedând practic încă o dacă, susține Mircea Druc, „Nordul Bucovinei, Basarabia de nord şi de sud, ţinutul Herţa şi Insula şerpilor”.

Nu era cazul să strice orzul pe gâște...

Cât despre Traian Băsescu, acesta ar fi încercat să-l aducă pe Vladimir Voronin la unire, or „nu era cazul să strice orzul pe gâște”. Clasa politică din fiecare țară se dezinteresează vizibil de problema unirii. În momentul actual, e firesc ca președintele Klaus Iohannis să nu întreprindă o vizită de stat la Chișinău, dar nimic nu-l împiedică să-i viziteze pe cei un milion de români de acolo (dacă sunt numărați și cei care au depus cerere de cetățenie). Ar fi mai mult decât util, pentru că, anul acesta „peste 1500 de foşti, printre care şi foştii preşedinţi Lucinschi şi Voronin, s-au adunat la Palatul Naţional «Nicolae Sulac» din Chişinău”.

Evenimentul, a fost patronat de Igor Dodon, sub genericul «Înapoi în URSS»”. „Nişte moldoveni nostalgici, pioşi şi cuminţi, scrie Druc, au aniversat 95 de ani de la crearea Komsomolului în RSSM (…) Mă întreb dacă vom auzi în curând că nişte nostalgici germani comemorează ziua creării Tineretului Hitlerist – Hitlerjugend”.

Tot în Adevărul, în secțiunea de bloguri, Iulian Chifu analizează discursul președintelui francez Emmanuel Macron despre Strategia de Apărare şi Descurajare, ținut în faţa noii promoţii a Şcolii de Război a Franţei. Chifu desprinde din acest discurs, extrem de impresionant ca formă, adevărata poziție a Franței lui Macron, intențiile tânărului președinte și distanța la care ele se situează de interesele României în materie de securitate măcar.

Iulian Chifu în studioul Europei Libere de la Chișinău
Iulian Chifu în studioul Europei Libere de la Chișinău

„Emmanuel Macron se afirmă pe toată linia drept un european sadea şi fără pată, fără rest. Un europo-centrist, nu numai un pro-european, optând pentru o grandoare prezumată a Europei în competiţie egală alături de SUA, China şi Rusia, nu neapărat contra lor. Opţiunea strategică a Europei de la Lisabona la Vladivostok este transparentă”, iar „anti-americanismul se relevă pas cu pas în referinţe indirecte sau cuantificate simbolic”. Practic, Franța împinge Uniunea Europeană spre o alegere grea: cu Franța ca putere nucleară, sau cu Statele Unite. Discursul lui Macron face însă o radiografie îngrozitor de fidelă a prezentului „înfricoșător” al lumii actuale, mai spune Chifu. Iar la nesiguranța că Statele Unite chiar ar apăra statele europene, soluția lui e fără echivoc: „o viziune politică care favorizează reconstrucţia progresivă a relaţiei de încredere cu Rusia”. Or, în Centrul și Estul Europei, o asemenea formulă nu are cum să capete adepți.

Alexandru Lăzescu, pe site-ul Contributors.ro, și Andreea Pora, în Revista 22, desfac una câte una dedesubturile dezamăgitoare ale căderii guvernului Ludovic Orban prin moțiune de cenzură. S-a făcut prea târziu totul, iar cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate cum a dat Dumnezeu cu o seară înaintea moțiunii au dăunat serios imaginii liberalilor. Pora încheie cu singura certitudine palpabilă: PSD revine, neschimbat, iar asta înseamnă că electoratul „își va regăsi adversarul”.

XS
SM
MD
LG