Linkuri accesibilitate

„Nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat” (Ala Nemerenco)


Al treilea maraton de vaccinare anti Covid-19, organizat la Chișinău pe 26 iunie 2021.
Al treilea maraton de vaccinare anti Covid-19, organizat la Chișinău pe 26 iunie 2021.

Nicio doză de vaccin nu a fost și nu poate fi administrată cu termen expirat”, a scris ministra Sănătății Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook, respingând astfel concluziile raportului de joi al Curții de Conturi care poate lăsa impresia că în R. Moldova s-ar fi administrat vaccinuri anti Covid-19 expirate.

Ala Nemerenco a criticat raportul de joi al Curții de Conturi, arătând că, prin datele prezentate, subminează încrederea populației în vaccinare și eforturile medicilor de a lupta cu pandemia de coronavirus: „Cu așa abordări neprofesioniste o să finalizăm cu pandemia în spațiul nostru mioritic exact prin 2050”, mai scrie Ala Nemerenco pe Facebook.

Curtea de Conturi constata într-un raport prezentat pe 16 decembrie că în Republica Moldova ar fi fost introduse circa 7.000 de doze de vaccin anti Covid-19 cu termenul de valabilitate mai scurt decât cel prevăzut de lege, și a spus că asta s-ar datora unui management defectuos și insuficienței controalelor.

În raport se mai arată că, până la 15 noiembrie, „s-au pierdut” 11.000 de doze de vaccinuri, în valoare de 1,6 milioane de lei, după ce termenul de valabilitate al acestora a expirat.

De asemenea, din cauza nefolosirii întregului flacon de vaccin, s-au constatat pierderi de 80-90% din preparate. Prezentă la discutarea raportului, Tatiana Zatîc, reprezentanta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a recunoscut că la începutul campaniei de vaccinare s-a crezut că lumea va fi mult mai dornică să se imunizeze și pentru a fi sigure că pot acoperi toată cererea, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului, autoritățile au importat și vaccinuri care aveau termen de expirare mai mic de 6 luni, cum prevede legea.

„În momentul acceptării unui lot se făceau estimările la modul ideal. Calculele noastre estimative ne spuneau că noi aveam nevoie de vaccin, iar tara noastră a acceptat vaccinuri cu teme de valabilitate mai mic”, a spus Tatiana Zatîc, citată de Newsmaker.md.

Referitor la vaccinurile „pierdute”, Svetlana Nicolaescu, secretar de stat în ministerul Sănătății, a arătat că este vorba de „dozele deschise, dar neutilizate. Dacă raportăm această cantitate la numărul total de vaccinuri administrate, factorul de pierdere este de 0,18%. Este o cifră infimă. Ghidurile OMS acceptă un factor de pierdere de la 0,20 pană la 0.40%”, a precizat Svetlana Nicolaescu, citată de Newsmaker.

XS
SM
MD
LG